Flyselskap

Ryanair tapte arbeidstvist i EU-domstolen

SV sier nei arbeidstvist

Ryanair tapte torsdag en sak i EU-domstolen om hvor arbeidsrettssaker som angår selskapets ansatte, skal foregå.

Torsdagens kjennelse innebærer at Ryanair ikke kan kreve at liberale irske arbeidslover gjelder for kabinansatte som har base i Belgia. Saken ble behandlet i EU-domstolen etter at kabinpersonale i Belgia hadde klaget Ryanair inn for en belgisk domstol i byen Mons. Det irske flyselskapet mente at en belgisk domstol ikke har juridisk myndighet over kontraktene som er inngått med et irsk selskap.

Det var en påstand som domstolen i Mons ba EU-domstolen om å vurdere, og nå har EU-domstolen gitt domstolen i Mons juridisk myndighet i saken.

Arbeidstvist – skal beskytte

EU-domstolen har kommet fram til at reglene for hvilken domstol som har juridisk myndighet, har som siktemål å beskytte den svakeste part. Dessuten skal arbeidstakernes base tas i betraktning. Avgjørelsen tolkes som et tilbakeslag for det irske lavprisselskapet ettersom dommen også får betydning for Ryanair-ansatte i andre EU-land.

Selskapet har bygd sin forretningsmodell på at det er liberale irske lover som gjelder, uansett hvor i verden de ansatte arbeider.

Parat fornøyd

Fagforbundet Parat gleder seg over avgjørelsen.

– Dette er enda en bekreftelse på at Parat og YS har hatt rett hele tiden angående Ryanair på Rygge, noe også norske domstoler konkluderte med, skriver nestleder i Parat, Vegard Einan, i en epost til NTB.