Article

Nesten 50 prosent planlegger sommerferien nå

planlegger sommerferien

Jula er høytid for sommerferieplanlegging og noen destinasjoner skiller seg ut som de klart mest populære, viser høstens store reiseundersøkelse fra FINN.no.

Nesten halvparten av oss begynner planlegging av neste års ferier i jula, viser tall fra FINN.nos store reiseundersøkelse for 2018, gjennomført av Norstat*. Og andre juledag er den mest populære reiseplanleggingsdagen i romjulen.

– Det er ofte svært høyt trykk på reiseplanlegging i romjulen. Det er middager og selskaper med familie og venner, og da sitter man gjerne og snakker litt om hvor man har lyst til å dra på ferie i året som kommer, noe som resulterer i at mange går på nettet og søker og bestiller turer, sier produktdirektør i FINN reise, Eivind W. Christiansen.

Tall fra FINN reise for fjerde kvartal i fjor (2016) bekrefter at romjul er høysesong for ferieplanlegging. Både reiser til USA, Thailand og Europa hadde sin beste salgsdag 26. desember 2016.

Bestemmer seg for destinasjon i jula

Likevel er det i månedene etter jul at flesteparten booker sommerferien sin, noe også funn fra reiseundersøkelsen bekrefter. Hele 47 prosent av oss planlegger å booke sommerferien for 2018 i januar, februar, mars eller april. Stadig flere foretrekker å bestille ferie i god tid.

Kun 1 av 10 venter helt til siste liten (mai, juni, juli) med å bestille sommerferien. Tall fra tredje kvartal 2017 viser at en god del faktisk begynte sommerferiebookingen for 2018 allerede nå i høst.

– En del har nok tatt høyde for det dårlige sommerværet som preget landet i 2017, og har derfor booket ferien sin enda tidligere. Det er særlig pakkereiser og feriehus som det har blitt booket en del av, og for de som er avhengig av å reise i skolens ferie, kan det derfor være klokt å være tidlig ute, sier Terje Berge, kommersiell direktør i FINN reise.

[ad id=”5023″]

Spania, Sverige, Danmark og Norge på topp

I likhet med i fjor, er henholdsvis Spania, Sverige og Danmark de mest populære sommerferiedestinasjonene for 2018, mens Portugal (opp 4 prosent), Italia (opp 5 prosent) og USA (opp 2 prosent) seiler opp som nye favoritter.

Halvparten av oss vil tilbringe hele eller deler av neste års sommerferie hjemme i Norge, en økning på to prosentpoeng fra fjorårets undersøkelse. Og her er det hytteferie som er mest populært. Hele 37 prosent av oss vil på hytteferie enten ved sjøen eller på fjellet i sommerferien 2018, men også teltferie og bilferie har økt fra i fjor, spesielt blant de yngre aldersgruppene.

Solferie er mest populært – planlegger sommerferien nå

Dårlig sommervær i Norge har ofte en innvirkning på våre reisevaner, og det tyder også funn fra årets reiseundersøkelse på. Hele 43 prosent av oss vil på sol- og badeferie i 2018, en økning på tre prosentpoeng fra i fjor.

I tillegg vil vi på storbyferie (35 prosent) og hytteferie (37 prosent) neste år.

Pakkereiser til syden, er det imidlertid færre som vil på i 2018 sammenlignet med 2017. Mens 34 prosent av deltakerne i fjorårets reiseundersøkelse svarte at de ville på pakkereise, vil 31 prosent det i år. I  tillegg sier 44 prosent at de foretrekker å sette sammen reisen selv når de skal til sydligere strøk, mot 41 prosent i fjor.

– Dette viser at det gjerne er litt forskjell på hva vi sier og drømmer oss til, og hva vi faktisk ender opp med å bestille reisemessig. Tall så langt i 2017 viser jo at pakkereiser for sommeren 2018 har vært veldig populært. Det at det er forskjell på drømmer og bestilling kan skyldes en rekke faktorer, som pris, tilgjengelige feriedager, reiseformål og andre behov/prioriteringer (småbarn, sol, samme tidssone etc.), sier Terje Berge.

FINN reise har i gjennomsnitt 450.000 unike brukere per uke.

*Om FINNs reiseundersøkelse
Gjort av Norstat på vegne av FINN reise i oktober 2017. Landsdekkende webundersøkelse med 1000 respondenter, gjennomført på e-post. Spørsmål om reiseplaner og preferanser for 2018, blant annet med spørsmål om sommerferien. Ta kontakt for segmentering på kjønn, alder og landsdeler.

%d bloggere liker dette: