Flyselskap

Norwegians 737-MAX i Iran kan endelig komme hjem ?

endelig komme hjem ?

Amerikanske sanksjoner gjør at Norwegian sliter med å få reservedeler til et fly som måtte sikkerhetslande i Iran på grunn av tekniske problemer, ifølge Dagens Næringsliv. Nå ser det endelig ut til at 737 MAX 8 kan være på “bedringens” vei.

Fredag for snart 8 uker siden måtte en Boeing 737 MAX 8 fra flyselskapet Norwegian foreta en kontrollert nødlanding. Motorproblemer oppstod kort tid etter avgang fra Dubai over iransk luftrom, og flyet foretok en sikkerhetslanding ved Shiraz International Airport (SYG).

180 passasjerer og seks i besetningen ble dagen etter sendt hjem med et annet fly som vi skrev om tidligere før jul .

endelig komme hjem ?

Mandag ettermiddag “Twitret” luftfartsanalytiker Alex Macheras et bilde som viste at arbeidet var i gang med B737s nummer 1-motor. Selv om det er uklart hvem som utfører arbeidet, eller hvilket arbeid som foregår, viser bildene personalet i refleks vester som skrur å motoren.

endelig komme hjem ?
Skjermdump: Twitter.com

Død kapital ?

Flyet med registreringsnummer LN-BKE ble levert Norwegian i oktober 2018. I følge nettstedet statista.com har flyet en listepris på 117,1 millioner amerikanske dollar før rabatter. Dette tilsvarer nærmere 1 milliard kroner etter dagens kurs, og er satt ut av spill grunnet oljelekkasje.

Det stemmer at flyet fortsatt er i Iran, og det er ennå ikke avklart når teknikerne kan starte sitt arbeid.

Lasse Sandaker-Nielsen, Kommunikasjonssjef  i Norwegian til Dagens Næringsliv.

Det trengs reservedeler fra utlandet for å få flyet tilbake i luften. Men det hindres av USAs nylig gjeninnførte sanksjoner mot Iran ifølge avisen. Sanksjonene kom tilbake i august i år, etter at USAs president Donald Trump trakk USA fra atomavtalen med Iran.

Norge opphevet 16. januar 2016 en rekke sanksjoner mot Iran i forbindelse med implementeringen av avtalen om Irans atomprogram, den såkalte «Joint Comprehensive Plan of Action» (JCPOA).

Ny flytype Boeing 737 8 MAX

Boeing leverte første utgave av 737 8 Max for halvannet år siden. Flymodellen er nyeste versjon av Boeings 737-serie, som er verdens mest populære flytype noensinne. I mars rullet utgave nummer 10.000 ut fra fabrikken i Renton utenfor Seattle på USAs nordvestkyst.

Etter at USAs president Donald Trump tidligere i år opphevet atomavtalen med Iran og gjeninnførte sanksjoner mot landet, skal det ha blitt mer omstendelig å få tak i nødvendige Boeing-deler til den sivile luftfarten i landet, ifølge den britiske flyanalytikeren Alex Macheras. Hvor lenge Norwegian maskinen blir stående i Iran er foreløpig ukjent.