Flyselskap

Kabinpersonalet hos SAS skal i møter med ledelsen torsdag

Kabinpersonalet i SAS skal i møter med ledelsen Kabinpersonalet hos SAS
Foto: Riksmekleren.

Torsdag morgen gjenopptas forhandlingene hos Riksmekleren mellom kabinpersonalet hos SAS og ledelsen. Dette er en frivillig mekling mellom partene.

Forhandlingene ble brutt tidligere i høst. Dersom ikke partene blir enige kan det bli en ny streik i Skandinavias største flyselskap, og dette vil ramme tusenvis av reisende. I følge NRK.

Frivillig mekling

Forhandlingene startet opprinnelig 7. september men ble brutt etter tre uker. Etter to år under pandemien var en hel flybransje nærmest parkert. Fagforeningsledelsen mener det er unormalt mange som slutter. Og de ansatte i kabinen er dyktige folk og attraktive i arbeidsmarkedet. Fagforeningslederen varsler om at flere kommer til å slutte utover høsten/ vinteren. Hovedkravet er mer lønn, minst 3,7 prosent som i frontfaget. Etter flere uker med lønnsforhandlinger står de kabinansatte og SAS fortsatt på hver sin planet.

Situasjonen nå er at vi har lagt fram et lønnskrav, samme som frontfaget, på 3.7 prosent. Og etter flere år med lønnsfrys, er det det minste SAS som en arbeidsgiver bør gi oss.

Bjarte Stedje, styreleder i Norsk Kabinforening til nrk.no

Kabinpersonalet hos SAS  – lavere topplønn enn for 10 år siden

En nyansatt i kabin hos SAS har 25.000 i grunnlønn i måneden før skatt. Men de får ikke en fulltidsstilling. De jobber såkalt 75/ 90 stilling – tilsvarende en stilling på 82,5 prosent, ifølge Norsk Kabinforening. Lønnen blir dermed rundt 20.000 kroner i snitt per måned.

Partene skal torsdag og fredag til frivillig mekling hos riksmekler. Grunnen er at partene ikke har klart å bli enige i lønnsforhandlingene som har pågått i mange uker. Det er SAS som har bedt om hjelp. Målet med den frivillige meklingen som starter torsdag er å komme raskest mulig i mål med en avtale. Men blir ikke partene enige der går forhandlingene til tvungen mekling med fare for ny streik i SAS.