Flyplass Flyselskap

Norwegian, SAS og Gardermoen topper på punktlighet

 Norwegian og SAS er helt i toppen på punktlighet 📷 wikimedia
Gardermoen topper på punktlighet.  Foto: wikimedia

Norwegian og SAS, samt Oslo lufthavn Gardermoen, var blant de mest punktlige flyselskapene og flyplassen i Europa i mai. Færre fly ble også kansellert i vår verdensdel forrige måned.

Norwegian tok føringen i Europa i mai med en imponerende punktlighet på 89,53 %. Dette representerer en forbedring på nesten 4 prosentpoeng sammenlignet med april, da punktligheten lå på 85,59 %. Det viser nattens ferske tall fra analyseselskapet Cirium.

Tidligere i måneden viste Norwegians egne tall at de fraktet 2.138.484 passasjerer, en økning på 12 prosent sammenlignet med mai 2023.

 Gardermoen topper på punktlighet – Oslo Lufthavn imponerer

Vår egen Oslo Lufthavn endte på en andreplass blant verdens flyplasser med en punktlighet på 87,97 %. Dette er en økning fra 85,84 % i april. Gardermoen ble kun slått av flyplassen i Riyadh, Saudi Arabia, som tok førsteplassen med en punktlighet på 88,23 %. Det er altså ørsmå marginer som skiller i toppen.

De to andre skandinaviske hovedflyplassene gjør det også bra, med Stockholm Arlanda på en tiendeplass og København Kastrup på en ellevte plass.

Iberia tok andreplassen i Europa med en punktlighet på 86,17 %, en liten nedgang fra 86,91 % i april. Adolfo Suarez Madrid-Barajas Airport opplevde derimot en nedgang på nesten 2 prosentpoeng, med en punktlighet på 79,06 %.

SAS avsluttet måneden på tredjeplass med en punktlighet på 84,83 %, en økning på nesten 2 prosentpoeng fra april. København Lufthavn, en SAS-hub, opplevde også en forbedring på nesten 2 prosentpoeng og endte med en punktlighet på 82,85 %.

Nedgang for Vueling og LOT

Vueling beholdt fjerdeplassen med en punktlighet på 83,73 %, en nedgang på 3 prosentpoeng sammenlignet med april. Barcelona-El Prat Airport, en Vueling-hub, opplevde også en nedgang på nesten 5 prosentpoeng og endte med en punktlighet på 70,52 %.

LOT Polish Airlines tok femteplassen med en punktlighet på 82,36 %, en nedgang på nesten 5 prosentpoeng sammenlignet med 87,26 % i april.

Det er også verdt å merke seg at Norwegians datterselskap Norwegian Air Sweden seilte inn på en niendeplass med en punktlighet på 81,63 %.

Nedgang i flykansellering i Europa

I en tid hvor flytrafikken har vært preget av forsinkelser og kanselleringer, ser Europa ut til å gå mot strømmen. I mai opplevde regionen en nedgang på 21 % i antall kansellerte flyvninger sammenlignet med april.

Totalt ble 5.584 flyvninger kansellert i mai, mot 7.103 i april. Dette er gode nyheter for reisende i Europa, som kan se frem til en mer stabil og pålitelig flytransport.

Selv om noen selskaper og flyplasser opplevde en nedgang, er den generelle trenden i Europa positiv, med færre kansellerte flyvninger og bedre punktlighet. Dette lover godt for sommerens reiseaktivitet i regionen.