Sommermånedene er høysesong for bruk av kredittkort i utlandet. Til tross for at vi tar med kortet på ferie hvert år, får mange nordmenn en uhyggelig overraskelse når de får tilsendt faktura etter endt ferie.
Bruker du kredittkort i utlandet har du mange rettigheter ved svindel og misbruk. På den annen side kan bruk av kredittkort og kort generelt medføre mange gebyrer og utgifter.
– Kredittkortenes utstrakte forbrukervern har gjort at alt fra banker til forbrukerråd er enige i at man bør bruke kredittkort i utlandet. Likevel er ikke alle brukere oppmerksomme på gebyrene man kan støte på, sier Anders Fagereng, daglig leder i Dinero.no.
Han gir deg en pekepinn på hva man bør tenke på når man skal ta ut penger i utlandet.
1. Nesten alle kredittkort har høyt uttaksgebyr
Mange av de største bankene i Norge har kredittkort som krever gebyr for kontantuttak. Enten i form av et høyt enkeltgebyr eller en prosentandel av uttakssummen, eller til og med en kombinasjon av disse.
Det kan fort koste deg mellom 30 og 40 kroner bare å ta ut kontanter, og i noen tilfeller må du også ut med nevnte prosentvise gebyr. Norges største bank opererer med 40 kroner + 1 % av uttakssummen. Da koster det kjapt godt over femtilappen bare å ta ut penger.
Har ikke kredittkortet ditt gebyrer ved uttak? Da løper mest sannsynlig rentene allerede fra uttaksdato.
– Det gebyrfrie kortet ditt er kanskje ikke så gebyrfritt likevel. Eksempelvis har kredittkort fra aktører som Santander Gebyrfri og Skandiabanken i utgangspunktet gode vilkår, men leser du det med liten skrift, finner du ut at renten løper fra allerede samme dag som du tar ut penger, sier Fagereng.
– Undersøk hvilke gebyrer og vilkår kortet ditt har før du drar på ferie. Har det høye gebyrer, bør du være rask med å finne et bedre alternativ før du reiser.
2. Det koster mer å ta ut penger før du reiser
Mange nordmenn tar ut penger på flyplassen eller veksler i valutafilialer før de reiser. Det føles trygt, men med mindre du skal til et land hvor minibanker er mangelvare, risikerer du å tape store summer i dårlig vekslingskurs.
Å behandle utenlandsk valuta i Norge er en utgift for bankene, samtidig som salg av valuta er en god inntektskilde, og det koster derfor mer å ta ut fremmed valuta i Norge. Den dårlige kursen banken tilbyr vil imidlertid gjøre ferien dyrere for deg dersom du tar ut penger i Norge før avreise.
– Tar du ut penger før du drar, får du bokstavelig talt ikke valuta for pengene. La Visa eller MasterCard bestemme kursen for deg. Den er konkurransedyktig, og i ti av ti tilfeller mer gunstig enn hva minibanken på flyplassen kan tilby.
3. Visa og MasterCard bestemmer valutakursen
Mange er fast bestemte på at banken og kortutstederen din bestemmer kursen, og at en bank gir bedre kurs enn den andre. Det er en myte. Det er betalingsnettverket på kortet ditt som bestemmer kursen ut fra hva de forhandler fram med sine bankforbindelser. Eksempler på betalingsnettverk er MasterCard og Visa.
Med en gang du drar kortet eller tar ut penger utenfor Norge er det dette internasjonale systemet, henholdsvis Visa og MasterCard, som tar seg av transaksjonene dine, enten du bruker kredittkort eller debetkort.
– Vi har sammenlignet Visa og MasterCards kurser over tid, og funnet ut at kursforskjellen er minimal. Visa kan være noen øre billigere den ene dagen, og MasterCard noen øre billigere den neste, sier Fagereng.
Den eneste reguleringen kortutsteder foretar ved bruk og uttak i utlandet er valutapåslag, som vanligvis ligger på 1,75 % – 2 % av uttaks- eller brukssummen. Alle kort, både kredittkort og vanlige bankkort, har valutapåslag.
4. Velg alltid lokal valuta – styr unna norske kroner
Mange betalingsterminaler og minibanker gir deg valget mellom å ta ut penger i lokal valuta eller et beløp overført i norske kroner. Dette kalles DCC, kort for Dynamic Currency Conversion, eller «dynamisk vekslingskurs» på norsk.
Minibanken forsikrer deg med at du er garantert vekslingskursen de kan tilby om du tar ut i norske kroner, og framstiller gjerne dette valget som fordelaktig. Sannheten er at uttak i lokal valuta erfaringsmessig alltid er mye billigere enn om du tar ut i norske kroner: Vekslingskursen du får ved uttak overført i norske kroner er skyhøy sammenlignet med Visa og MasterCards kurser.
– Terminaler og minibanker presser deg nærmest til å velge norske kroner framfor lokal valuta, og ber deg gjerne velge flere ganger i løpet av en transaksjon eller uttak. Les alltid hva du trykker ja eller nei til, ikke forhast deg med ønske om å bli fortest mulig ferdig. Og velg alltid landets lokale valuta! råder han.
5. Utenlandske minibanker kan ofte bestemme gebyrene selv
Til tross for at du har holdt tungen rett i munnen og fulgt de ovenstående rådene, kan minibankenes egne gebyrer være fallgruven som gjør at du uansett må punge ut for å ta ut penger. Har minibanken et eget gebyr kan verken gebyrfrie kredittkort eller uttak i lokal valuta hjelpe deg.
– Minibanker er lovpålagt å oppgi hva de eventuelt krever av gebyrer. For å være på den sikre siden lønner det seg å holde seg til minibank tilknyttet en faktisk bank i landet du reiser i. Såkalte «uavhengige» minibanker krever ofte høye gebyrer.
Noen ganger kan man ikke unngå gebyrene ved kontantuttak. Er du for eksempel i Thailand vil det alltid koste deg 220 baht å ta ut penger i minibank – men å ta ut her er uansett billigere enn å ta ut kontantene i Norge før avreise.
Kilde: dinero.no