Article

Dette bare må du ha i håndbagasjen

Dette må du ha

Håndbagasjen på fly kan inneholde så mangt, men her er listen du trenger for å ikke glemme det helt essensielle.

Det er mange grunner til å planlegge pakking av håndbagasjen godt.

– En ting er å glemme nyttige ting du trenger på selve flyreisen, men kanskje verre er det å angre på at du ikke pakket viktige gjenstander i håndbagasjen om du kommer frem og den innsjekkede bagasjen er forsvunnet, sier produktsjef på reise i Frende Forsikring, Einar Brekken.

Reiseforsikringen din har helt sikkert en sikkerhetsforskrift som du bør lese før du pakker.

– Det pleier å være krav om at verdigjenstander, flasker, glass, briller og bedervelige varer ikke skal sendes som ekspedert bagasje, sier Einar Brekken.

Forsikre deg om at du ikke gjør noen kjedelige feil med denne pakkelisten:

Pass og penger

Skal du reise til land der du trenger pass er dette en selvfølge – men det betyr ikke at det er umulig å glemme.

Ta også med deg noen kontanter i valutaen til landet du reiser til. Det er ikke gitt at en minibank eller et velfungerende kortsystem er det første du møter på destinasjonen.

Billetter og hotellreservasjoner

Selv om vi ofte sjekker inn og har billetter tilgjengelig på mobilen er det lurt å skrive ut viktige bekreftelser og legge dem i håndbagasjen. Det er ikke sikkert at du har god nok wifi eller nok mobildata til å få tak i billettene når du først er på reise.

Flybilletter helt til destinasjonen, bekreftelse på hotellreservasjonen, kvittering på bestilt leiebil, togbilletter til ferden videre, konsertbilletter og andre opplevelser du har booket før avreise – ta dem med i håndbagasjen, de veier så lite.

Medisiner

Hvis du er avhengig av medisiner, pakk dem i håndbagasjen. Pakk nok til hele turen i tilfelle den innsjekkede bagasjen forsvinner.

Reiseforsikring

Husk å ta med deg forsikringsbeviset du har fått fra ditt forsikringsselskap. Dette gjør det enklere for deg hvis du havner i en situasjon der du trenger hjelp. Pakk dette i lommeboken eller annet som du alltid har med deg, uansett hvor du går når du er på ferie.

Husk også Europeisk helsetrygdkort. Dette dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i et annet EØS-land på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere. Kortet kan bestilles på helsenorge.no.

Nøkler

Ikke legg bil- eller husnøkler i den innsjekkede bagasjen i tilfelle den forsvinner.

Ting du ikke tør å sende

Den innsjekkede bagasjen blir ikke alltid tatt i med silkehansker, så det kan være lurt å pakke ting som nettbrett, pc og fotoapparat i håndbagasjen.

I tillegg til det essensielle er det en rekke andre ting du trolig vil være glad for at du husket å pakke i håndbagasjen når du sitter i flysetet.

TV-serier og filmer

Visste du at Netflix nå lar deg laste ned en rekke serier og filmer før avreise? Disse kan du se uten nettdekning – når som helst, hvor som helst.

Og i samme slengen – pakk med nok eksterne ladere så ikke du sitter der med tomt batteri midt i filmens mest spennende scene!

Lesestoff

Aviser, guidebøker, en roman eller et magasin er deilig å synke ned i flysetet med. Ikke går disse gamle traverne tom for strøm heller.

Nødvendige toalettsaker

De kan gi en ekstra boost etter en lang flytur og være gull verdt om du skulle miste bagasjen.

Husk at du ikke får med noe væske over 100 milliliter (1 desiliter) gjennom sikkerhetskontrollen. Husk også at det er størrelsen på beholderen som avgjør om du får den med gjennom, ikke mengden væske.

Væske er definert som alt flytende, for eksempel vann, brus, gele, kremer, parfyme, barberskum og spraybokser.

Ekstra klær

En tynn ull- eller kasjmirgenser tar lite plass i håndbagasjen og kan bli din beste venn i en kald flykabin.

Snacks

Så lenge det ikke er i strid med reglene om flytende væske og er pakket inn er det ikke noe problem å få med seg noe godt å bite i til turen. Hvis du eller noen du reiser med har noen allergier er dette ekstra nyttig – det er ikke sikkert flyselskapet kan tilby noe allergivennlig.

Gode hodetelefoner

Det finnes mange ulike på markedet og de koster en del, men når du kjenner på virkningen et par gode støyreduserende hodetelefoner gir er det trolig mer enn verdt det.

Vann

Kjøp en flaske vann eller to etter innsjekk – det kan ta sin tid før handlevognen på flyet kommer forbi akkurat ditt sete.

Sovemaske, ørepropper og nakkepute

Den proffe reisende har selvsagt med seg denne trioen av et overlevelses-kit på langtur.

Innsjekket bagasje

Som regel står det i forsikringsavtalen din at du skal pakke bagasjen din, merke den og sikre den slik at den tåler reisen. Du må følge transportørens gjeldende bestemmelser om bagasjens innhold og pakking, og du har som regel meldeplikt ved tap eller skade.