Credit cards

Kontantuttak med kredittkort: Enten kreves gebyr, eller så kreves rente

Kontantuttak med kredittkort

Man blir stadig rådet til å bruke kredittkort framfor debetkort på grunn av sikkerhet, men visste du at de aller fleste kortene har høye gebyrer for kontantuttak?

Å ta ut penger her hjemme er kanskje ikke like vanlig som det var før, men å ta ut sedler i utlandet er fremdeles høyaktuelt – enten det er på ferie eller ved andre reiser. Å bruke kredittkort i utlandet er anbefalt fra flere instanser, men visste du at det koster penger å ta ut kontanter med de aller fleste kort?

– De fleste kredittkort krever et gebyr for kontantuttak. Gebyret avhenger ofte av hvor mye penger du tar ut, og har som regel en minstesats. Flere kort krever et prosentvis gebyr av uttakssummen, og noen har et fast gebyr uansett hvor mye du tar ut, sier Anders Fagereng, daglig leder i Dinero.no.

Kredittkort uten gebyr krever rente fra uttaksdato

Samtidig finnes det en rekke kort som ikke krever gebyr i det hele tatt når du tar ut penger, men disse kommer gjerne med en hake:

– De aller fleste kredittkort som pryder seg med tittelen ”gebyrfri” krever rente fra uttaksdato i stedet for dette engangsgebyret. Ikke så gebyrfritt som man kanskje skulle tro? sier Fagereng.

At renten løper fra uttaksdato gjelder kun for den summen du tar ut, og overstyrer således de sedvanlige dagene man har med rentefri kreditt. Renten kan enkelt stoppes dersom du overfører pengene til kortet ditt samme dag, da det er det rentebærende beløpet som nedbetales først.

Er du derimot ikke klar over denne detaljen kan renta fort løpe til neste faktura. Rentekosten for en måned vil avhenge både av hvor mye penger du har tatt ut og hvor høy renten er på det respektive kredittkortet ditt. For et uttak på 1000 kroner koster det rundt 20 kroner for et kort med rente på rundt 20-25 %, uten renters rente. For et uttak på 5000 kroner vil det koste over 80 kroner med samme forutsetninger.

I tabellen ser du hva de mest populære kortene i Norge krever – enten i form av gebyr eller renter.

Kontantuttak med kredittkort
Kilde: Dinero.no

 

Les også: Inntil 50 EuroBonus poeng pr. NOK 100 i spend.

 

Å ta ut penger med kredittkort koster

Som det framgår av tabellen, må du enten ut med renter eller gebyr for å ta ut penger. Det er også vanlig at kredittkort krever både et engangsgebyr og en prosentsats av uttakssummen i gebyr.

Tar du ut 4000 kroner med DNB MasterCard (40 kroner + 1 % av uttakssummen), ender gebyrer på 80 kroner. For samme sum med Danske Bank Basis (40 kroner + 2 % av uttakssummen) koster det deg 120 kroner.

Tar du ut samme sum i utlandet må du ut med valutapåslag på toppen av det hele. For kort med valutapåslag på 2 % i tillegg til 40 kroner pluss 2 % av uttakssummen i gebyr. Eksempelvis med kredittkortet 365Privat, betyr det at det vil det koste deg 200 kroner.

– Tar man ut store summer i løpet av ferien kan dette beløpet bli ufordelaktig høyt. Disse pengene kunne man brukt på ekstra feriekos med familien framfor å kaste de ut gebyrvinduet, sier Fagereng.

Bank Norwegian er det eneste kortet som ikke krever verken renter eller gebyrer (innen den rentefrie perioden) for å ta ut penger i utlandet. Valutapåslaget er riktignok til stede her også, og ligger på 1,75 prosent. Tar du ut penger i Norge med Norwegian-kortet, koster det deg 39 kroner i gebyr i tillegg til rente fra uttakstidspunktet.

Bruk hos Posten regnes som kontantuttak

Det finnes andre unntak der man kan støte på gebyrer man ikke er forberedt på. Tar man ut penger over skranke blir som regel gebyret høyere enn om du tar ut i minibank. Et annet tilfelle som gir gebyr er kanskje mer overraskende, nemlig vanlig kjøp hos Posten og Post i Butikk.

For å unngå å selv måtte betale brukerstedsgebyr for kredittkort, registrerer ikke Posten og Post i Butikk kortbruk i sine terminaler som varekjøp, men som kontantuttak. Slik er det du som sluttbruker som betaler for kortbruken framfor Posten. Unngå derfor å dra kredittkortet neste gang du henter en rekommandert pakke eller kjøper deg et frimerke. Det kan nemlig koste deg dyrt.