Article

Slik unngår du Asia-fellene

ASIA-fellene vårkampanje til asia redningen

Nordmenn valfarter østover til varmere strøk, særlig Thailand. I fjor meldte nordmenn inn over 3 500 skader fra reiser i Asia. – Ved å ta enkle forholdsregler kan man unngå å få ferien ødelagt, tipser Storebrand.

Statistikk fra reisebyrået Ticket viser at Thailand er det nest mest populære reisemålet for norske turister, kun slått av Spania. Ifølge Nordens største alarmsentral, SOS International, meldte norske reisende inn 3 668 skader fra reiser i Asia i 2016.

Totalt mottok alarmsentralen melding om 15 246 skader fra reisende fra Norge, Sverige, Danmark og Finland i Asia i fjor. 55 prosent av alle sakene – og 76 prosent av behandlingskostnadene – stammer fra reiser i Thailand.

Storebrand merker også jevn pågang fra kunder på reise i Asia.

– De typiske henvendelsene vi får er fra kunder som har skadet seg. Det kan være i trafikken når de har kjørt scooter, eller i forbindelse med fallulykker. Noen tåler ikke klimaforandringen, og pådrar seg lungebetennelse eller bronkitt, og må oppsøke lege. Diaré og andre mageproblemer er også gjengangere, sier Linda Solbakken Grimnes, fagsjef for reiseforsikring i Storebrand.

Asia-fellene – se opp for infeksjoner


Ifølge SOS International handler flesteparten av sakene fra Asia om infeksjonssykdommer og personskader, samt “vanlige” sykdommer som også forekommer i Norden. “Reisemage” er ikke overraskende den hyppigst meldte sykdommen til SOS International.

– Det er viktig å være klar over at bakteriefloraen i vann og jordsmonn er annerledes enn hjemme. Ved å ta enkle forholdsregler kan man unngå å få ferien ødelagt av såkalt “reisemage” eller andre infeksjoner, sier Grimnes, og tipser om at det kan være smart å ta probiotika, som styrker din naturlige tarmflora. Start 2-3 dager før innreise.

En vanlig misforståelse er det at dyre restauranter er trygge å spise på.

– I koldtbordmat som har vært oppbevart i for høy temperatur kan bakterier formere seg. Generelt kan man si at alt som er gjennomkokt eller -stekt, og servert rykende varmt er trygt å spise. Det samme gjelder ferske bakervarer, sier Grimnes.

Tyverier


Storebrand registrerer også en del tyverier fra reisende i Asia.

– Det kan være alt fra lommetyveri på gaten til at noen har tatt med seg ukjente på rommet og blitt dopet ned og rundstjålet. Dette ser vi fra tid til annen, særlig i Thailand og øst-europeiske land, sier Grimnes.

Hun advarer spesielt mot tyveri på offentlige plasser med mye folk, som badestrender, flyplasser, tog/t-banestasjoner og markeder.

– Ellers gjelder det å bruke sunn fornuft: Ikke stol blindt på folk du ikke kjenner. Pass godt på verdigjenstandene dine. Bruk solkrem og drikk godt med vann, avslutter Grimnes.

Slik unngår du infeksjoner på reisen:

 • Ikke drikk vann fra springen, kun kokt vann og flaskevann
 • Ikke glem flaskevann, også ved tannpuss
 • Skyll frukt, bær og rå grønnsaker godt
 • God håndhygiene er viktig for å unngå mat- og vannbåren smitte
 • Bading i forurenset sjøvann kan medføre smitte
 • Vær forsiktig med salater, is, rått kjøtt, kylling og egg

Generelle råd til reisende i Asia:

 • Sjekk at pass og visum er gyldig i GOD tid før avreise.
 • Drikk vann for å unngå dehydrering – dette er spesielt viktig for små barn.
 • Vær oppmerksom på at Asia har en annen trafikkultur enn vi er vant med, så vær forsiktig når du kjører.
 • Bruk solkrem med høy beskyttelsesfaktor, og kle deg fornuftig. Unngå solen midt på dagen.
 • Hvis du har en kronisk sykdom eller er under behandling for en sykdom – snakk med legen din i forkant av reisen i forhold til om det er trygt for deg å reise. Reisesykeforsikring og avbestillingsforsikringen gjelder kun ved uventet og akutt oppstått sykdom.
 • Blir du utsatt for en akutt sykdom/ulykke/hjemreise – ta alltid kontakt med vår alarmsentral SOS for hjelp for å finne kvalifisert hjelp på stedet. De er åpen 24 timer i døgnet og kan kontaktes på telefonnummer 0045 38488055.
 • Et lite reiseapotek bør alltid være med på turen.

Kilde: Storebrand

%d bloggere liker dette: