Flyselskap

Qantas planlegger verdens lengste flyreise

Qantas planlegger

Med hjelp fra Boeing eller Airbus håper Qantas å fly deg direkte fra Sydney til London. En reise som vil ta nesten tre timer mer enn det som er verdens lengste i dag.

På 20 timer og 20 minutter kan du kjøre bil fra Oslo til Harstad, en distanse på 1.503 kilometer, og fortsatt ha en halvtime spisepause. Eller du kan fly fra Sydney til London, riktignok bare dersom Qantas får det som de vil.

Foreløpig finnes det ingen flytyper som kan fly den ultra-lange (ULR) distansen, på omkring 17.000 kilometer.

Ruten mellom London (Heathrow) og Sydney, Australia kan bli verdens lengste. www.gcmap.com

Qantas-sjef Alan Joyce kom i august med en utfordring til flyprodusentene Boeing og Airbus med ønske om en flytype som kan takle den lange turen, ifølge Bloomberg. 

Planen er å kunne starte direkteflyvningene mellom Sydney og London i 2022. Det vil da vil bli verdens lengste kommersielle flyrute.

Airbus som er i gang med utviklingen av en «Ultra-langdistanse»-versjon av sin A350 maskin, mener lanseringen kan komme før Qantas tror.

48-timers Qantas planlegger
Qatar AirwaysDoha – Auckland

– Vi vil ha A350-900 ULR i bruk neste år for ultra-lange flyturer opptil 20 timer. Viser frem til å jobbe med Qantas for å se hvordan vi kan møte kravene til å fly Sydney – London direkte, skriver selskapet i en e-post til Bloomberg. 

Qantas planlegger rute – Boeing  er klar for «omkamp»

Siden februar har verdens lengste flyreise vært 14.524 kilometer, fra Auckland til Doha på 17 timer og 40 minutter.

Ruten flys av Qatar Airways med flytypen Boeing 777-200LR, selskapet bak er klar for kamp om verdens lengste tittelen. I dag er det ingen direkteflyvninger mellom Australia og Europa på grunn av den lange distansen. Det blir det derimot en slutt på i mars, når Qantas for første gang flyr direkte fra Perth til London.

Ruten som kalles en «kenguru-rute» fordi den flyr videre fra Perth til Melbourne, vil ta 17 timer fra Perth til den britiske hovedstaden. Ruten skal flys med Boeings Dreamliner, som også Norwegian bruker i store deler av sitt langdistansenett.

Qantas er ikke «nye» ved London flyplassen. Selskapet landet første gang på flyplassen allerede i 1947 med sin «kenguru-rute» fra Sydney til London, da var flytiden 4 døgn.

I løpet av de nærmeste årene kan tiden altså være kortet ned til 20 timer.