Flyselskap

OSL ønsker seg forenklet grensekontroll til USA

grensekontroll til USA

Gardermoen kan få forenklet grensekontroll til USA med utstasjonerte amerikanske tjenestemenn. Men først må de skaffe et amerikansk flyselskap.

– Avinor jobber hele tiden med å knytte seg til nye ruter og nye selskaper. Vi er også i dialog med amerikanske selskaper. Vi tror et amerikansk selskap vil være på Oslo lufthavn i løpet av ikke altfor lang fremtid.

Jasper Spruit, Direktør for trafikkutvikling i Avinor.

Norge og Sverige har i flere år jobbet med å få på plass en ordning med såkalt preclearance for flyreisende til USA. Ordningen innebærer at amerikanske tjenestemenn fra US Customs and Border protection utstasjoneres ved Oslo lufthavn og sjekker innreisepapirene til reisende til USA.

Grensekontroll til USA – Sverige lengst

Sverige har kommet lengst i prosessen, og er i gang med å forberede nødvendige lovendringer slik at amerikanske tjenestemenn kan utføre sitt virke ved Arlanda i Stockholm.

Statssekretær Tom Cato Karlsen i Samferdselsdepartementet (Frp) opplyser til Aftenposten at også Norge nylig startet forhandlinger med USA for å få på plass såkalt preclearance.

Han bekrefter imidlertid samtidig at amerikanerne krever at flyplassen må ha minst ett amerikansk flyselskap med rute til USA før det blir aktuelt med forenklet passkontroll.

Oslo har ikke hatt rute med et amerikansk selskap siden United Airlines la ned ruten til New York i september 2016.

Flytrafikken mellom USA og Norge har økt kraftig de senere årene, og andelen amerikanere som sitter i flyene til SAS og Norwegian har vært kraftig økende.