Flyselskap

Saudia flyr igjen til Irak etter 27 år

Saudia til Irak

Det statseide flyselskapet i Saudi-Arabia starter mandag regulære flygninger til Irak etter et avbrekk på 27 år, melder Reuters.

Toppsjefen i Saudi-Arabia Airlines, Saleh bin Nasser al-Jasser, er med på den første flighten sammen med presse og vanlige passasjerer. Turen går fra Jeddah til Bagdad, melder det statlige nyhetsbyrået SPA.

Det har ikke vært flytrafikk mellom Saudi-Arabia og Irak siden daværende president Saddam Hussein invaderte nabolandet Kuwait i 1990.

Full fart til Irak

Både Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater (UAE) er ivrige etter å gjenoppta flygningene til Irak som ledd i politikken med å demme opp for erkefienden Irans innflytelse i regionen.

I august sa de to landene at de vurderte å åpne grenseovergangen ved Arar for å fremme handelen over land. Denne har vært stengt siden 1990. Myndighetene i Saudi-Arabia er også innstilt på å nedsette en felles handelskommisjon med Irak.

Om selskapet

Saudia (tidligere Saudi Arabian Airlines) er det nasjonale flyselskapet i Saudi-Arabia. Selskapet har hub og hovedkontor på Jidda internasjonale lufthavn (JED) i Jidda. Andre viktige hub for selskapet er Riyadh internasjonale lufthavn (RUH) og Dammam internasjonale lufthavn (DMM). Saudia ble etablert i 1945 og eies av den saudi-arabiske regjeringen. Selskapet flyr innenriks- og utenriksflygninger til over 90 destinasjoner over det meste av verden. Nasjonale flygninger og internasjonale charterflygninger opereres først og fremst under ramadan og hajj.

Saudia er medlem av Arab Air Carriers Organization. Den 10. januar 2011 ble det offentliggjort at Saudia og flyalliansen SkyTeam hadde underskrevet en avtale som godkjente de første forberedelsene til at Saudi Arabian Airlines kunne opptas som medlem av alliansen i løpet av 2012. Selskapet ble medlem av SkyTeam 29. mai 2012. Saudia var tidligere det største flyselskapet i området, men på grunn av fremveksten av andre flyselskaper og åpningen av flere flyplasser er det nå det tredje største flyselskapet, etter Emirates og Qatar Airways.