Flyplass

Stavanger lufthavn måtte stenge på grunn av drone

Stavanger lufthavn

Stavanger lufthavn Sola måtte stenge etter at en drone ble observert på flyplassen. Saken er politianmeldt. 

Flyplassen måtte stenge mellom 13.35 og 14.00 lørdag ettermiddag, melder NRK. Lufthavndirektør Leif Anker Lorentzen sier hendelsen var ubehagelig.

– Vi jobber døgnkontinuerlig for å hindre at fugler skal kollidere med et fly eller et helikopter. Det sier seg selv at en drone på samme størrelse som en fugl, kan få fatale konsekvenser for et fly eller helikopter, sier han.

Det er ulovlig å fly droner i nærheten av flyplasser, og både politi, Forsvaret og ansatte på flyplassen lette etter personen som styrte dronen, uten hell.

Stengningen førte til at et Norwegian-fly på vei til Sola fra Oslo måtte sirkle i lufta i 20 minutter før det fikk lande. Utover dette, fikk stengningen ingen store konsekvenser.

Om Stavanger lufthavn

Stavanger lufthavn, Sola (SVG) er Norges eldste sivile lufthavn, den tredje største flyplassen i landet (per 2016), og er en stamlufthavn med internasjonal trafikk. Sola flystasjon med 330 skvadron (Sea King redningsskvadron) holder også til her. Flyplassen ligger i Sola kommune, 15 km sørvest av Stavanger og 10 km nordvest av Sandnes i Rogaland.

Fem flyselskaper tilbyr innenriksflyvninger til ni destinasjoner mens ti flyselskaper tilbyr flyvninger til 17 destinasjoner med daglige avganger til Aberdeen, Amsterdam, Billund, Esbjerg,  København, London og Stockholm. Flyplassen har også betydelig helikoptertrafikk til og fra oljeplattformer i Nordsjøen. Størsteparten av trafikken kommer likevel fra ruten til Oslo, som trafikkeres med cirka 25 daglige avganger med Boeing 737 fly.

Ved Stavanger lufthavn, Sola finnes også Sola Kontrolltårn/innflygningskontroll, Stavanger Kontrollsentral og Hovedredningssentralen for Sør-Norge.