Flyselskap

Norsk pilot flyr bistand til flyktninger i Øst-Afrika

Norsk pilot flyr

Eivind Lindtjørn har ingen vanlig jobb. Daglig flyr han over noen av verdens mest konfliktfylte områder i Øst-Afrika med bistand til flyktninger. For Eivind er denne jobben et kall, og i slutten av november kommer han en tur til Norge.

En av verdens verste flyktningkatastrofer utspiller seg i Øst-Afrika, bare i Uganda er det 1,3 millioner sørsudanere som trenger hjelp.

Eivind er tett på denne katastrofen hver dag. Han har base i Uganda og flyr daglig bistandsarbeidere, medisinsk personell og utstyr til Sør-Sudan og de omkringliggende landene.

– Konflikten er en tragedie for Sør-Sudan, et folk som allerede har gått gjennom så mye lidelse, sier Eivind Lindtjørn.

Livreddende flygninger

MAF har små fly og etablerte landingsstriper, så Eivind og hans kolleger kan jobbe effektivt i både tid og kostnad.

– Ingenting her ligner veistandarden i Norge, og de mange konfliktene gjør det svært vanskelig, og av og til umulig å komme frem på tilmålt tid uten fly. En reise som kan ta flere dager med bil, flyr jeg på 1,5 time, forteller Eivind.

Norsk pilot flyr – dramatikk i Juba

Eivind bor sammen med kona Nadia og deres to barn i Uganda. Nå føler de seg trygge, men det har ikke alltid vært slik. I juli 2016 ble familien stående midt mellom rivaliserende grupper i et krigsherjet Sør-Sudan.

– 8. juli i fjor, brøt det ut harde kamper i Juba hvor vi bodde. De neste dagene var byen preget av skyting, artilleri og angrepshelikoptre, minnes Eivind.

Alle ved basen i Juba ble evakuert med MAFs fly, bortsett fra Eivind og fire kolleger som ble igjen for å holde i gang essensielle funksjoner, og omsider stenge ned til situasjonen var under kontroll.

– Det var godt å lande i Nairobi etter noen dramatiske dager. Jeg husker den enorme lettelsen det var å være sammen med Nadia og jentene igjen. Det hadde vært noen nervepirrende døgn for oss og familiene på basen, avslutter han.

%d bloggere liker dette: