Article

Dette landet opplever enorm vekst blant nordmenn

vekst blant nordmenn

Det er hit mange drømmer om å reise, og nå har flere mulighet til å oppfylle den drømmen.

Det er ikke bare klassiske feriedestinasjoner som Spania, Hellas og Kroatia som tiltrekker seg reiselystne nordmenn lenger. De siste årene har tall fra FINN reise vist at stadig flere søker seg til mer eksotiske destinasjoner lengre unna Europa, som Sri Lanka, Vietnam eller Sør-Amerika.

Funn fra FINNs reiseundersøkelse for 2018* (gjennomført av Norstat i oktober 2017) viste imidlertid at det var ett land som skilte seg klart ut som destinasjonen flest nordmenn drømte om å reise til i 2018 – nemlig USA. Og tall fra Reise for første kvartal i år viser at nordmenn nå er i ferd med å oppfylle denne drømmen.

USA eksploderer i popularitet

USA har opplevd en vekst på over 15 prosent på flybillettbestillinger sammenlignet med samme periode i fjor. I tillegg har antall pakkereisebestillinger til destinasjoner i USA økt med hele 20 prosent sammenlignet med januar, februar og mars 2017.

– Vi har sett ganske lenge at USA øker veldig i popularitet blant nordmenn. Det er nok mye takket være at det har kommet flere direkteruter og at det er økt konkurranse mellom flyselskapene, som igjen har ført til lavere priser. I dag er det for eksempel fullt mulig å dra til New York for en langhelg med shopping, kultur og opplevelser uten at det blir veldig dyrt, sier Eivind W. Christiansen, produktdirektør for FINN reise:

– Det er også interessant å se at funnene fra reiseundersøkelsen vi gjennomførte senhøsten i fjor stemmer så godt. Ofte er det en forskjell på destinasjoner vi sier at vi drømmer om å reise til, og destinasjoner vi faktisk reiser til, men i år ser man at nordmenn faktisk oppfyller drømmene sine, antagelig fordi flere nå har råd og mulighet til det. Det er jo klart at destinasjoner i USA blir mer reelle alternativer for ferier og langhelger når både reisetiden og prisen er innenfor det akseptable.

Hit vil vi dra i USA

New York er den klart mest populære destinasjonen i USA, med en økning på 22 prosent i antall bestilte flybilletter så langt i 2018 sammenlignet med samme periode i fjor.

I tillegg viser tall fra FINN reise at Boston, Fort Lauderdale (Florida) og Washington er blant vekstvinnerne (flybilletter) med henholdsvis 58,1 prosent, 54,1 prosent og 50,8 prosent vekst i første kvartal i år sammenlignet med i fjor.

– New York er jo stedet og storbyen flest nordmenn ønsker å dra til i USA, og med alle direkterutene som går dit nå, til gode priser, er det mye lettere tilgjengelig for folk flest. Det er heller ikke overraskende at Fort Lauderdale i Florida er attraktivt. Med et godt og varmt klima året rundt, pluss mange spennende familiedestinasjoner – som Orlando, ser vi at en del nordmenn velger å dra på lengre ferieturer hit, sier Eivind W. Christiansen i FINN.

Norwegian og Ticket.no bekrefter USA-vekst

Lasse Sandaker-Nielsen, kommunikasjonssjef i Norwegian, og Maria Sagvik Linde, markedskoordinator i Ticket.no, kan også bekrefte at de ser en økt USA-etterspørsel blant sine kunder.

– Alle våre USA-destinasjoner er populære og vi ser at etterspørselen er bedre nå enn i samme periode i fjor, sier Sandaker-Nielsen i Norwegian:

– New York er alltid en vinner, ikke minst blant de som ønsker å tilbringe en langhelg i storbyen, og Fort Lauderdale og Orlando er mer populært for litt lengre opphold. San Francisco og Los Angeles er også populære direkteruter. Her ser vi at mange velger å fly til San Francisco, tilbringe noen dager der og i vinområdet rundt og deretter kjøre sørover med en rekke stopp langs kysten før ferien avsluttes i Los Angeles og direktefly hjem til Norge.

Ifølge Maria Sagvik Linde i Ticket.no opplever også de en særlig økning til New York og destinasjoner i Florida blant sine kunder.

– I likhet med FINN reise ser vi en økt etterspørsel på reiser til USA for første kvartal i år. De mest populære destinasjonene er New York, etterfulgt av Miami og Los Angeles. New York har hatt en økning sammenlignet med i fjor, mens Miami ligger ganske likt i antall bookinger. USA-destinasjonen som har hatt størst økning hos oss er Los Angeles, sier hun.

Bruker fridagene på langreiser

Mai i år er en måned med ekstra mange fridager og langhelger, og Eivind W. Christiansen i FINN reise, tror nok det er mange nordmenn som har bestilt seg en tur over Atlanteren i forbindelse med dette.

– Slik det er nå, så koster det ikke nødvendigvis mer å reise til USA enn det gjør å reise til en europeisk storby. Fridagene i mai gjør det også mulig å legge ut på lengre reiser uten å måtte bruke mange feriedager, det gjør også såkalte “long-haul”-destinasjoner mer aktuelle utenfor fellesferien, og da er det nok mange som fristes av USA, og særlig New York.

Topp 10 USA-destinasjoner blant nordmenn 

1. New York

2. Los Angeles

3. Miami

4. Orlando

5. San Francisco

6. Washington

7. Chicago

8. Las Vegas

9. Fort Lauderdale

10. Boston