Article

Gode nyheter på Kypros: Endelig flybuss

Endelig flybuss

En etterlengtet flybussforbindelse har endelig kommet på plass til de populære feriestedene Ayia Napa og Protaras på Kypros.

Bedriften Kapnos Airport Shuttle introduserte den nye linjen i midten av juni og mange har allerede oppdaget denne muligheten som ett bra og billigere alternativ til taxi. Etterspørselen har suksessivt økt de seneste årene i takt med at antallet  rutefly har økt til den solsikre øyen i Middelhavet. For eksempel har Norwegian lansert flere avganger til Kypros fra samtlige nordiske land, og regnes nå som ett av de større flyselskapene med trafikk på Larnacas flyplass.

Endelig flybuss – etterlengtet

Bussreisen fra Larnacas flyplass tar 40 minutter til Ayia Napa og 60 minutter til Protaras. To stopp gjøres i henholdsvis Ayia Napa og Protaras, og en enkel reise koster 8 euro for voksne og 5 for barn. Innledningsvis oppfordrer man reisende til å bestille billetter online for å sikre plasser på valgt avgang, men muligheten for å kjøpe billett på flyplassen finnes også.Kapnos har også kjøpt inn flere nye busser tilpasset for bevegelseshemmede med rullestol. I dette tilfellet må man forhåndsbestille plasser da ikke alle busser har denne muligheten. Besøk www.kapnosairportshuttle.com for mer informasjon.

Fakta om Kypros

Kypros er Middelhavets tredje største øy og består av en gresk og en tyrkisk del.  Kypros er en populær ferieøy, ikke minst for dem som hungrer etter sol og varme i sommerferien.

Innbyggertall       Rundt 790000
Offisielle språk Gresk og tyrkisk.
Styreform Republikk.
Religion Gresk-ortodoks (78%), islam (18%)
Tidsforskjell Kypros ligger en time foran Norge
Valuta Kypriotiske pund ble erstattet av euro fra januar 2008, men er likevel gyldig som betaling i en overgangsperiode. Nok av minibanker i byene og på turiststedene. Visa, Mastercard, Eurocard og Diners godtas de fleste steder, American Express godtas de færreste steder. Og ikke regn med at du kan betale med kredittkort utenfor turiststedene eller de største byene. (På den tyrkiske delen av Kypros benyttes tyrkiske lire. Du kan betale med kypriotiske pund/euro, men vil få veksel i lire.)
Tips Service på 10% plusses vanligvis på regningen.
Ambassade Norge har et generalkonsulat i 83 Digenis Akritis Avenue, 1070 Nicosia. Tlf: +357 223 49 414.
Turistkontor Hovedkontoret ligger i Leoforos Lemesou 19 i Nicosia. www.visitcyprus.org.cy
Telefon +357
Nødnummer 112. (I nord: 155)
Elektrisitet Kypros har 240V, og bruker stikkontakter med tre flate plugger. De fleste turisthoteller låner ut adaptere, eller de kan kjøpes på et supermarked til ca. 20 kroner.
Høytids- og helligdager 1.  januar, 6. januar (Hellige Tre Kongers dag), 14. mars, 25. mars (Gresk uavhengighetsdag), 1. april, 29. april, 30. april, 1-3. mai, 20. juni, 15. august, 1. oktober (Uavhengighetsdagen, 28. oktober (Gresk nasjonaldag), 24-26.desember.
Visum Norske statsborgere trenger ikke visum for å reise til Kypros, men må ha med pass.
Vaksiner Ingenting er påkrevd. Men europeisk folketrygdekort og reiseforsikring anbefales.
Vann Det er som oftest trygt å drikke vannet fra springen på hoteller og restauranter i turistområdene, men det anbefales ikke i den tyrkiske delen av Kypros. Flaskevann er billig og i salg overalt.
Nærmeste store byer Nicosia, Larnaca, Famagusta, Paphos, Limassol.
Sikkerhet De fleste reiser til Kypros går trygt og uten spesielle problemer. Imidlertid kan reisende bli utsatt for ubehagelige overraskelser, vold og annen kriminalitet. Det er risiko for å bli rammet av terrorangrep de fleste steder i verden. Reisende bør være på vakt, og ta fornuftige forholdsregler. (www.landsider.no)