Credit cards

Kun tre kredittkort gir gratis uttak i utlandet

 

Kun tre kredittkort

Mange feriedestinasjoner krever fremdeles kontanter som betalingsmiddel, og med et kredittkort sørger du for ekstra sikkerhet på reisen. Da gjelder det å ha et kredittkort som ikke tømmer kontoen på grunn av gebyrer.

Det er anbefalt å ha med minst to betalingskort på ferie – et bør være et kredittkort du har med deg til enhver tid, og det andre bør være enten ett kredittkort eller et debetkort du har i bakhånd dersom noe skulle skje med det første. Ønsker du derimot ta ut penger med kredittkortet ditt kan det koste deg store summer i uttaksgebyrer.

  • Har du ikke gratis Bank Norwegian VISA kort?.Bestill det her.

Kun tre kredittkort gir gebyrfrie kontantuttak

Forbrukerportalen Dinero.no  har analysert prisene til samtlige kredittkort i Norge, og blant nesten 400 kredittkort er det kun tre kredittkort som gir gratis kontantuttak i utlandet. De resterende kredittkortene krever enten gebyr eller rente fra uttaksdato.

De gebyrfrie kortene er Bank Norwegian Visa, Storebrand kredittkort og hele SpareBank 1-alliansens kredittkort. Felles for disse kortene er at de krever gebyr for uttak i Norge, men lar deg ta ut gratis i utlandet.

Sammenlignet med gebyrene banker som Nordea og DNB har på sine kredittkort (henholdsvis 1,5 % av uttakssummen (minimum 40 kroner) eller 40 kroner + 1 % av uttakssummen) kan du spare store summer på å ha et gratis kredittkort med deg på ferie. Hever du utenlandsk valuta tilsvarende 1000 norske kroner vil det koste deg 40-50 i gebyr for hver transaksjon med disse kredittkortene, mot null kroner på de tidligere nevnte kort.

Kun tre kredittkort

Kortene krever også valutapåslag

Gebyrfrihet til tross, en kortutgift man ikke kommer unna er valutapåslaget, som pålegges alle transaksjoner i utenlandsk valuta. Alle kort, debet- som kredittkort, har valutapåslag. Påslaget ligger på 1,75-2 prosent av transaksjonssummen, avhengig av hvilken bank du har.

Bank Norwegian, SpareBank 1 og Storebrand har valutapåslag på henholdsvis 1,75, 1,95 og 2 prosent av transaksjonssummen.

Unngå ekstrautgifter: Ta ut i lokal valuta

Det er ikke kun kortet ditt som risikerer å kreve gebyr for uttak, også minibanken. Og finner man en minibank som gir gratis kontantuttak, kan du risikere å måtte punge ut ekstra i ufordelaktig valutakurs.

Du har sikkert sett det selv, at minibanken spør om du ønsker å belaste kortet ditt i norske kroner eller den lokale valutaen når du betaler eller tar ut penger i utlandet. Dette kalles «dynamic currency conversion» (DCC) – dynamisk valutaomregning. Å vite akkurat hvor mye kortet blir belastet for i norske kroner og ører høres praktisk ut. I flertallet av tilfellene gir dette deg drimot en dårligere valutakurs enn om du belastes i lokal valuta, siden det er minibanken eller butikken som bestemmer kursen i motsetning til Visa eller MasterCard.

Dette er det kun banken eller brukerstedet som tjener på, derfor anbefaler Dinero.no at du alltid velger «without conversion» når du får valget.

Betal tilbake før renta løper

En annen ting det er verdt å ha i bakhodet når man handler på kreditt, er at pengene skal tilbakebetales. Betaler du ved forfall unngår du å betale renter på det du har brukt. De aller fleste kredittkort tilbyr rentefri kreditt på inntil 45 dager.

Undersøk hvilke gebyrer og vilkår ditt kredittkort har før du tar ut penger med kortet. Det kan du spare mye på.

 

Kilde: Dinero.no

%d bloggere liker dette: