En ny offisiell rapport om flyet som forsvant for fire år siden på vei fra Kuala Lumpur til Beijing med 239 personer, ga lite svar til frustrerte pårørende.
Ifølge pårørende ga rapportbrifingen ingen svar med unntak av lange beskrivelser om søket, som så langt har gitt få resultater.
– Det er så skuffende, sa Intan Maizura Othman som mistet mannen sin i flyforsvinningen.
Pårørende ble etter hvert så sinte at det kokte over, noe som til slutt førte til en høylytt krangel mellom pårørende og tjenestemenn fra myndighetene, ifølge Othman.
Påskekrim – styrt manuelt
I rapporten går det fram at passasjerflyet ble styrt manuelt da det om lag to timer etter avgang svingte av fra ruten nordover, og i stedet fortsatte sørvest – for deretter å forsvinne helt.
Vi kan trekke konklusjonen at kursendringen på MH370 ikke skyldtes avvik i det mekaniske systemet. Manøveren ble ikke gjort med autopiloten på, men ved hjelp av manuell styring, bekrefter lederen for undersøkelseskommisjonen, Kok Soo Chon, på en pressekonferanse.
I den uavhengige rapporten utelukkes det ikke at en tredjepart har vært årsaken til forsvinningen.
– Vi kan ikke utelukke at det har skjedd en ulovlig innblanding av en tredje part, men det finnes ingen bevis som støtter teorien om at styringen av MH370 ble tatt over av en fjernkontroll, sier Kok Soo Chon.
Fakta om Malaysia Airlines MH370
- Fredag 8. mars 2014 forsvant Malaysia Airlines MH370 på vei fra Kuala Lumpur til Beijing.
- Om bord i flyet, en Boeing 777-200ER, var det 227 passasjerer og tolv besetningsmedlemmer.
- Det ble ikke oppfanget noe nødsignal. Ingenting tyder på at noen i flyet hadde et motiv for å kapre det.
- Malaysiske myndigheter har fått kritikk, spesielt fra kinesisk hold, for håndteringen av forsvinningen.
- Letingen, som er blitt ledet av Australia, ble konsentrert om et havområde i Indiahavet, da satellittdata indikerte at flyet fløy i sørvestlig retning etter å ha avveket fra ruta.
- I januar 2015 erklærte malaysiske myndigheter de 239 om bord for omkommet.
- 29. juli 2015 ble en bit en av vinge funnet i fjæresteinene på den franske øya Reunion i Indiahavet. Øyen ligger rundt 4.000 kilometer unna leteområdet. Franske myndigheter har bekreftet at delen stammer fra det savnede flyet.
- Det har senere blitt funnet vrakdeler som knyttes til flyet blant annet i Mosambik og på Madagaskar.
- I juli ble Australia, Malaysia og Kina enige om å avslutte søket etter MH370 – med mindre det skulle komme fram ny informasjon om hvor flyet kan befinne seg.
- En rapport fra det australske forsvarsdepartementet og flyprodusenten Boeing, som ble offentliggjort i august, konkluderte med at piloten på flyet styrtet det med vilje.
- Den 17. januar ble undervannssøket etter flyet innstilt.
Kilde på fakta: NTB