Flyselskap

Air Italy skaper storm i Amerikansk politikk

Air Italy skaper stormElleve Amerikanske Senatorer – ledet av Senator Ted Cruz har skrevet brev til president Trumps administrasjon. De er kritiske til det italienske flyselskapet Air Italy og eier situasjonen i selskapet. Spesielt i forhold til Air Italys ruter til  New York og Miami.

I 2017 kjøpte Qatar Airways en aksjepost på 49%  i AQA Holding, morselskapet til Meridiana Air som senere ble re-branded som Air Italy. Etter Qatar Airways sin investering er Air Italy blitt et betydelig flyselskap i Italia. Kanskje en dag det største gitt usikkerheten omkring konkursen i Alitalia.

I brevet til Trump-administrasjonen etterspør Senatorene Air Italy evne til å lansere ruter til og fra USA, og hevder at Air Italys trafikk til USA truer amerikanske flyselskaper og jobber. Senatorene hevder at “uten finansieringen fra Qatar Airways ville Air Italy ikke kunne starte sin nye ruter. Likesom at Qatar Airways ikke ville være levedyktig uten direkte støtte fra Qatar-regjeringen.”

Samme angrep mot øvrige statseide flyselskap ?

På dette punktet må man lure på om Senatorene planlegger å starte det samme angrepet på statseide flyselskapene Oman Air, Saudia, Kuwait Airways, Singapore Airlines, Royal Air Maroc, Aeroflot, Etiopian Airlines, Finnair, Royal Jordanian, China Airlines og mange flere, med deres respektive datterselskaper.

Senatorene frykter at Air Italy kan fungere som et feeder-flyselskap for Qatar Airways passasjerer å fly til USA via Europa, på samme måte som Emirates har en populær Fifth Freedom Flight mellom Milano og New York. Ruten mellom Milano og New York er allerede trafikkert av fem andre flyselskap, American Airlines, Delta Air Lines, United, Dubai-baserte Emirates og italienske Alitalia.

Air Italy skaper storm

Air Italy skaper storm

Kortid etter at brevet til Trump administrasjonen var sendt, annonserte Air Italy ytterligere planer om å starte ruter til to destinasjoner i Nord-Amerika: Los Angeles og San Francisco. Begge rutene skal flys av Airbus A330-200s. Senatorene, ledet av senator Ted Cruz, avsluttet brevet ved å be om en granskning av flyselskapet.

USAs kamp mot Gulf-selskapene har pågått i flere år. Senator Ted Cruz oppfordrer til en granskning av Air Italy etter flyselskapets lansering og utvidelse av amerikanske ruter er en ny oppdatering til USAs første proteksjon politikk i USA vedtar ofte i forhold til luftfart. Mens Senatorene påpeker “urettferdighet” i at 49% av Air Italys midler som kommer fra et statlig flyselskap, hvorfor blir andre statseide flyselskaper kontinuerlig tolerert, eller heller, ignorert?

Dersom de hadde vurdert Air Italys forretningsmodell seriøst, ville de ha funnet ut at flyselskapet ikke har behov for å fungere som et annet Qatar Airways tilgangspunkt til USA – som Qatar Airways flyr fra sin Doha Hamad International Airport-hub til alle 10 av de største amerikanske bykjerner. Da Air Italy fløy ruter til USA under sin tidligere merkevare, ‘Meridiana’, var det ingen klager fra det amerikanske senatet.

 

%d bloggere liker dette: