Bonus Program Flyselskap Tips

Lufthansa saksøker flypassasjer for å ikke ha fløyet !

Lufthansa saksøker flypassasjer
Lufthansa Boeing 747-8. Foto: Lufthansa

Et av verdens største flyselskap Lufthansa saksøker flypassasjer som ikke gjennomførte siste etappen av sin reiserute, og truer et mye brukt triks for billigere flyreiser.

Det tyske flyselskapet Lufthansa krever nå tilbakebetaling fra en ikke navngitt reisende. Selskapet mener vedkommende bevisst har kjøpt en flybillett uten å ha til hensikt på å fly den siste etappen. Mens den første rettssaken endte i passasjerens favør, har Lufthansa fått tillatelse til å anke saken til en høyere rettsinnstans.

Lufthansa saksøker flypassasjer

«Hidden city» trikset

Kort fortalt dreier det seg om å bestille en billett fra by A via by B til by C, men hoppe av flyet i by B, altså hub’en.  «Hidden city-booking» kalles teknikken i USA. Dette er forbudt hos de fleste flyselskapene. Blant annet fordi det kan skape forsinkelser når passasjerer ikke dukker opp til en flight, påpeker United Airlines.  Men det er ikke vanskelig å finne disse smutthullene selv:.

Søk først på flyreiser direkte fra Oslo til destinasjonen du ønsker å reise til. Deretter søker du opp en flyvning fra Oslo til en annen destinasjon, som flyr via din ønskede destinasjon. I noen tilfeller lønner det seg økonomisk å kjøpe en lengre, gjennomgående reise, men heller droppe siste flyvning – og ikke fly helt til sluttdestinasjonen.

Prinsippet om at flyselskapene tar seg mindre betalt for flere og lengre flyreiser understøtter prisstrategien til “nettverksselskap” som Air France, British Airways, Lufthansa og KLM.

Cross Border Selling

Det er ikke uvanlig at flyselskapet  utenfor hjemmemarkedet sitt de selger sine langdistanseruter billigere enn i hjemmemarkedet. Enkelte passasjerer prøver å dra nytte av dette ved å kjøpe en forbindelse gjennom hjemmebasen, men dropper første del av turen, og benytter bare langdistanse delen av reisen. Et eksempel viser: En tur/retur reise mellom Oslo via Frankfurt til Los Angeles koster mindre enn en non-stop tur/retur reise mellom Frankfurt-Los Angeles.

Rute Type Valuta  Pris  Kurs Omregnet i NOK
OSL-FRA-LAX t/r NOK        3 752,00  kr          1,00  kr  3 752,00
FRA-LAX t/r EUR            791,77  €            9,72  kr  7 696,00

Lufthansa saksøker flypassasjer – United saksøkte nettsted

Et økende antall reisende forsøker å dra nytte av slike prisstrategier. Nettstedet  Skiplagged skanner databaser for å gi deg tips på hvordan du kan kutte kostnader på reiser ved å kaste bort uønskede billettsegmenter. I 2014 ble nettstedet saksøkt av United og Orbitz, men søksmålet ble avvist av domstolen. (Orbitz og Skiplagged inngikk forlik forut for rettsaken).

“Den eneste hensikten med Skiplagged har vært å tilby folk billige flyreiser. Alt Skiplagged har gjort, og fortsatt gjør er lovlig ” hevder Skiplagged gründer Aktarer Zaman

Men det er mange fallgruver. Den første feilen mange reisende gjør, er å droppe første del av reisen. Vanligvis kan man finne en billett fra Dublin-London-New York vesentlig billigere enn London-New York. Og planlegger å bruke bare det oversjøiske segmentet. Men når passasjeren dukker opp på Heathrow, oppdager de at hele reiseruten er blitt kansellert fordi de var et “no-show” på første del av reisen.

For passasjerer som planlegger å droppe den siste flyreisen, er det også fare for at inn-sjekket bagasje blir merket til slutt-destinasjonen. Erfarne “hackere” reiser bare med håndbagasje for å unngå dette problemet.

 

For eksempel sier SAS:

Flyselskapenes transportvilkår – Conditions of carriage  er klokkeklare.

En billett består av én eller flere fly kuponger. Hver fly kupong utstedes for nøyaktig én sektor. For eksempel: en billett fra Stockholm til New York og tilbake, med sektorer fra Stockholm –
København, København – New York, New York – København, København – Stockholm består av fire fly kuponger eller én billett. På samme måte består flygningen fra Stockholm – København, København – Stockholm også av to fly kuponger, uavhengig om det er noen mellomlandinger i København. Billetten du har kjøpt er kun gyldig for den transportrekkefølgen som vises på den. Prisen du har betalt er basert på våre billettpriser, og er spesielt utregnet basert på reisedatoene du har valgt og reiserekkefølgen. Derfor gjelder den utregnede prisen kun for transportrekkefølgen som vises på billetten. Dette er en viktig del av vår kontrakt med deg. På grunn av markedssituasjonen, kan priser som består av flere fly kuponger være billigere enn de respektive individuelle fly seksjonene. For å hindre at disse billigere billettprisene undergraves, har vi gjort det til en regel og et vilkår at sektorer må flys i samme transportrekkefølge som vises på billetten.

Lufthansa saksøker flypassasjer – Statuere et eksempel ?

Men det er nesten utenkelig for reisende å bli utfordret eller konfrontert, selv når de er medlemmer av bonusprogram. Lufthansa er et flyselskap  som er spesielt utsatt for denne typen billett-triksing. Selskapet har et stort nettverk med hub både i  Frankfurt og München. Skal den tyske kjempen bare statuere et eksempel, for å avskrekke reisende fra denne triksingen ?

Lavpris-selskaper forblir upåvirket, fordi deres flyreiser er priset per segment og ikke bundlet.