Flyselskap

Qatar Airways is not a Mickey Mouse airline

Mickey Mouse Airline
Qatar Airways CEO Akbar al-Baker – fotografer under ITB-Berlin 2019 – Pressfoto: Qatar AIrways

 

We are not a Mickey Mouse airline. Qatar Airways presenterte tidligere i dag sin nye Economy Class på reiselivsmessen ITB-2019 i Berlin. Den fargerike konsernsjefen Akbar Al Baker benyttet anledningen til å fortelle pressen at selskapet forbereder en mulig exit fra Oneworld alliansen.

Qatar Airways har siden høsten 2018 truet med å gå ut av Oneworld alliansen. På dagens pressekonferanse fortalte Qatar sjefen at selskapet nå forbereder en mulig avslutning av samarbeidet med Oneworld alliansen. Det er særlig uttalelser fra American Airlines og Australske Qantas som har bygget opp under stemningen i alliansen.

Not a Mickey Mouse airline

På spørsmål fra pressen svarte Qatar sjefen:

Qatar Airways er ikke et Mickey Mus-flyselskap. Vi er den største bidragsyteren (total kapasitet) til oneworld alliansen hvis du legger til alle våre investeringer.

Akbar Al Baker, pressekonferanse ITB-2019, Berlin.

Frustrasjon mot American Airlines og Qantas

Qatar er frustrert med sitt OneWorld-medlemskap som stammer fra uenigheter med andre medlemmer av alliansen. Det ser ikke poenget med å være i en allianse er hvis medlemmene arbeider mot hverandre. Med hensyn til American Airlines, mener Qatar at sin amerikanske partner motarbeider dem mot den amerikanske regjeringen. Ting er litt annerledes enn i Australia. Qatar mener Qantas prøver å blokkere flyselskapets ekspansjon til Australia

Akbar Al Bakar svar til pressen…

Om Oneworld alliansen, det var ikke rykter, dere hørte det fra meg. Nå har vi gitt dem et pusterom for å få  ta seg sammen. Når du inviterer noen inn, du inviterer meg til huset ditt, og så forteller du meg at jeg ikke kan drikke vannet fra glass, men at jeg må drikke fra springen, og så forteller du meg at du ikke vil gi meg noen mat. Du vil bare gi meg brød og vann.

Dette er ikke grunnen til at du inviterte meg til huset ditt. Du inviterte meg til huset ditt som gjest, og som en du respekterer.

Qatar Airways er ikke et Mickey Mouse airline. Vi er den største bidragsyteren til oneworld hvis du legger inn alle våre investeringer.  Og dersom vi forlater Oneworld, vil vi skape et stort hull for dem i hele deres nettverk. Vi lar oss ikke bli mobbet av noen som tror at verden tilhører dem. Verden tilhører verdenssamfunnet. Og som flyselskap krever vi respekt, og vi vil ikke underkaste oss noen som prøver å mobbe oss.

Vi vil i løpet av en måned eller to kunngjøre nyheten om vi skal bli eller om vi skal ta ut. Jeg tror det er sistnevnte som vil skje. Siden de som inviterte oss inn i samarbeidet, stadig er ute etter oss, og vår vekst.

Har kjøpt seg opp i andre flyselskap

Qatar Airways har kjøpt seg opp til 5,00 prosent i China Southern AirlinesSelskapet eier allerede 20 prosent av International Airlines Group (IAG), 10 prosent av Latam Airlines Group, 49 prosent av Air Italy og 9,99 prosent av Cathay Pacific.