Flyplass Flyselskap

SAS rute 4031 fra Oslo kan ha fraktet meslinger

Juni-rekorder kan ha fraktet meslinger
Foto: Oslo lufthavn / Avinor.

 

Folkehelseinstituttet kontakter SAS-passasjerer etter meslingssmitte på fly.

En person med meslingsmitte tok flyet fra Oslo til Stavanger fredag 22. mars. Nå har Folkehelseinstituttet tatt kontakt med passasjerene.

Ifølge Stavanger Aftenblad som omtalte saken først, er det passasjerer som reiste med SAS SK4031 klokken 15.00 fra Oslo, som nå bes om å kontakte lege dersom de opplever symptomer på den smittsomme virussykdommen meslinger.

Det er mistanke om meslinger hos en innbygger i Nes kommune (Akershus), med arbeidsplass i Oslo. Arbeidsstedet er orientert og nødvendige tiltak er igangsatt lokalt. Personer som kan ha vært utsatt for smitte og som ikke er vaksinert eller har hatt meslinger, bør være oppmerksomme på symptomer og følge råd om vaksine.

 

Kan ha fraktet meslinger

Lufta i en flykabin skiftes ut like hyppig som i en operasjonssal på et sykehus, men hva gjelder dråpesmitte så er du like utsatt i en flykabin med de du har nærmest, som når du står i en kø, er på trikken, eller bussen.

Knut Morten Johansen, Informasjonssjef i SAS.

Han sier det i alt var 148 passasjerer ombord på flyet.

kan ha fraktet meslinger
Meslinger er en svært smittsom virussykdom. Dette bildet er et illustrasjonsbilde. FOTO: WIKIPEDIA

Om meslinger

Meslinger er en svært smittsom virussykdom som skyldes meslingviruset (morbilli). Viruset spres ved dråpesmitte, og sykdommen dukker opp 10–14 dager etter smitte. Viruset gir først kraftige forkjølelsessymptomer, to feberperioder og typisk utslett med feber.

Meslinger (Morbilli) er en barnesykdom med utslett. Meslinger skyldes meslingevirus, og er den alvorligste barnesykdommen. Som med andre barnesykdommer, kan også voksne smittes og bli syke. Vaksine mot meslinger ble introdusert i Norge i 1969 og ble kombinert med vaksiner mot røde hunder og kusma i 1983 (MMR-vaksinen)]. Det er større risiko for å få meslinger på reise.

Meslinger er som regel en ufarlig sykdom, men komplikasjoner er ikke helt uvanlig, noen ganger er komplikasjonene ganske alvorlige. De vanligste komplikasjonene er lungebetennelse, bronkitt, mellomørebetennelse. Det forekommer også hjernebetennelser med varige hjerneskader.

En av fem tusen med meslinger får alvorlige komplikasjoner og opp til halvparten av disse får varige skader. Dette er egentlig høye tall. Hvis alle barn skulle gjennomgå infeksjonen ville skadene i samfunnet bli betydelige.

Noen få barn får en komplikasjon som kalles postinfeksiøs meslingeencefalitt. Dette er en autoimmun sykdom. Immunforsvaret forveksler hjernevev og virus, og angriper seg selv ved en feilaktagelse.