Article Flyplass

Forskningssamarbeid McLaren Formel1 og Avinor

Forskningssamarbeid

 

McLaren er kjent for sine sportsbiler og historiske bragder i Formel1- sirkuset. Nå har Avinor etablert et forskningssamarbeid med McLaren Applied Technology og Deloitte i UK.

Formel1 er et teknologisk kappløp hvor lagene blant annet laserskanner baneforhold, leser værdata underveis, overvåker konkurrentene kontinuerlig og får informasjon fra bilenes flere tusen sensorer under løpet og i etterkant. Det er en veldig optimalisert sport, hvor sjåføren får kontinuerlig beskjed fra «løpsstrategen» i det avanserte datasenteret, på når han skal inn for å skifte dekk, hvilken posisjon han skal ligge i osv. Alt styrt av en avansert datasimuleringsmodell som analyserer underveis og gir nye prediksjoner på hva som gir størst sannsynlighet for å vinne et race. Dette er ikke ulikt det vi gjør for å avvikle flytrafikken, men likevel to vidt forskjellige operasjoner.

Mål om å utvikle nye simuleringsverktøy

Sammen med McLaren og deres samarbeidspartner Deloitte har vi gjennom det siste året diskutert om luftfarten kan lære av Formel 1 og deres avanserte teknologi. Svaret på det er trolig ja, og vi har gått sammen om et begrenset forskningsprosjekt om å prøve ut analyse og simuleringsmodeller for turnaround prosessen på Oslo lufthavn, nærmere bestem AOP, Airport Operational Procedure, sier IT-direktør i Avinor, Brede Nielsen.

Arbeidet er en videreutvikling av ACDM konseptet som i dag er avhengig av mye manuell input fra aktørene på lufthavnene. Ved å prøve ut deres metoder, kombinert med å benytte all den data vi i dag har om trafikkavvikling, er målet å utvikle nye simuleringsverktøy som optimaliserer turnaround og minimerer forsinkelser for flyselskapene.

For McLaren/Deloitte er dette en mulighet til å prøve ut teknologien i andre bransjer. Avinor er for dem en interessant samarbeidspartner fordi vi har et avansert analysemiljø og vi er unike med vårt nettverk av lufthavner med felles informasjonssystemer.