Flyselskap

Qatar Airways avviser interessekonflikt

Qatar Airways forblir Qatar Airways Global Sales

 

Det statlig eide flyselskapet Qatar Airways avviste torsdag sin interessekonflikt i Air Italy. Selskapet har kjøpt en 49 prosent eierandel i Air Italy, og bekrefter at det ikke er avtalebrudd  i forhold til luftfartsavtalen mellom USA og Qatar som ble inngått i 2018.

Både Republikanere og Demokratene fortalte onsdag  Reuters at de følger avtalen med haukeblikk.

https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9909034

Bakgrunn

I 2017 kjøpte Qatar Airways en eierandel i det italienske flyselskapet Meridiana på 49 prosent, deretter ble selskapet  omdøpt til  Air Italy og omgjort det til et flyselskap med fem direkte ruter til det amerikanske kontinentet fra Milano.  Qatar Airways hevdet at eierandelen var i tråd med luftfartsavtalen mellom USA og Qatar fra 2018, i pakt med avtalen mellom  US-Qatar Open Skies-avtalen.

Kampen om luftfarten: US3 v. ME3 (Fin tales fra venstre; American Airlines, Delta Airlines, United Airlines – Etihad Airways, Qatar Airways, Emirates): Foto: Montasje

Kjeppjagd av US3

Siden 2015 har de tre største amerikanske flyselskapene – Delta Air Lines, American Airlines Group og United Airlines (US3) – hevdet at deres Gulf konkurrenter er blitt urettferdig subsidiert av sine regjeringer, og forvrenger konkurransen.

Gulf flyselskapene har alltid nektet på disse anklagene. I 2018 ble det inngått separate frivillige avtaler mellom USA og Qatar, og USA og De forente arabiske emirater (UAE) for å roe gemyttene. Et av avtale punktene var at (ME3) flyselskapene ikke oppretter nye ruter til USA. Air Italy har fløyet til New York og Miami siden juni i fjor. Selskapet hadde planer om å  starte nye ruter til San Francisco og Los Angeles fra april. Chicago skulle legges til i mai.

Qatar Airways sa i en uttalelse at investeringen i Air Italy fant sted i september 2017 derfor ikke var del avtalen inngått i 2018. Men har allikevel valgt å følge denne.

Det sa at investeringene i andre flyselskaper ikke ble reist som et poeng av bekymring under diskusjonene som førte til 2018-avtalen, og at avtalen ikke nevner eller forbyr grenseoverskridende investeringer.

Om Qatar Airways

Qatar Airways er stolt av å eie én av de yngste flåtene med verdens mest teknologisk avanserte og miljøvennlige fly. Qatar Airways ble kåret til Airline of the Year 2017 for fjerde gang og World’s Best Business Class 2017 av Skytrax. Flyselskapet opererer over 200 moderne fly med flyvninger til over 160 forretnings- og feriedestinasjoner på seks kontinenter. Som en del av de kontinuerlige ekspansjonsplanene, har flyselskapet en rekke nye og spennende destinasjoner for 2018/19. Dette inkluderer Cebu og Davao på Filippinene, Langkawi i Malaysia og Da Nang i Vietnam.

Qatar Airways er dessuten offisiell partner med FIFA som et ledd i selskapets engasjement for å støtte idrette