Flyselskap

Airhelp spår flykaos i sommer

AirHelp spår flykaos

Mer flytrafikk, flere turister, overfylte flyplasser og for få flyveledere. Dette er bare noen av grunnene til at erstatningsselskapet Airhelp forventer flykaos i Europa i sommer.

– I ferien bør man velge de mest punktlige flyselskapene.

Andreas Hermansson, Airhelp sin landssjef i Norge.

Juli måned 2018 gikk inn i bøkene som en av tidenes mest kaotiske perioder for flytrafikken i Norge og Europa. Økende flytrafikk, overfylte flyplasser og mangel på piloter og flyveledere førte til at flyselskapene fikk store utfordringer med å følge tidstabellen. Bare i løpet av juli måned ble hele 600 flyvninger kansellert eller langtidsforsinket i eller fra Norge, noe som rammet godt over 53 000 passasjerer. Det var en femdobling av antallet berørte flyvninger fra juli 2017.

Airhelp spår flykaos for nordmenn

Det internasjonale flyerstatningsselskapet og lufttrafikkeksperten AirHelp har nå analysert årets flytrafikk og legger frem sin prognose for sommeren 2019. Landssjef for Airhelp i Norge, Andreas Hermansson, har ikke tro på at fellesferien blir noe enklere for flyreisende nordmenn i år.

– Det er lite i vår omfattende flystatistikk som viser noe tegn til bedring. Tvert imot sliter selskapene og flyplassene med de samme utfordringene som i fjor, noe som betyr at feriereisende nordmenn nok må belage seg på lang ventetid og hyppige kanselleringer i sommer, sier Hermansson.

Airhelp forventer at flere titalls tusen nordmenn vil bli rammet av flyproblemer på reiser både i Norge og resten av Europa i sommer.

– Europeisk luftfart befinner seg i en svært vanskelig situasjon – en situasjon som må løses så raskt som mulig. Ansvaret ligger hos flyselskapene og flyplassene – samt i Air Traffic Control-rutinene. Nå må det tas grep for å komme ut av den negative trenden flytrafikken er inne i, sier Hermansson.

Riktig flyselskap viktig

«AirHelp Score», verdens største rangering av flyselskaper og flyplasser, viser i år at det er det store forskjeller på flyselskapenes OTP, eller On-Time Performance. I sommer blir det viktigere enn noen gang å velge de mest punktlige flyselskapene, sier Hermansson.

– Mange velger ofte rimeligste selskap, men det kan lønne seg å velge et av de mer punktlige flyselskapene i perioder med mye forsinkelser. Det finnes utallige eksempler på flyreisende nordmenn som får sommerferien spolert på grunn av flykanselleringer, forsinkelser eller tapt bagasje – noe som også kan ha store økonomiske konsekvenser, sier Hermansson.

Velg riktig selskap – vær ute i god tid

I disse dager setter ferietrafikken for alvor i gang på flyplassene rundt om i landet. Hermansson har følgende tips til nordmenn som skal reise i tiden som kommer – enten det er i jobb eller feriesammenheng.

– Å være tidlig ute er viktig, slik at man ikke opplever at flyet tar av når man står fast i køen til sikkerhetskontrollen. Husk også at det er lurt å begrense håndbagasjen – for mye bagasje i kabinen resulterer ofte i forsinkelser. Og dersom du ikke ennå har bestilt billetter – fly så tidlig som mulig på dagen. Da er det minst sjanse for forsinkelser.

AirHelp spår flykaos

Airhelps tips til flyreisende i sommer:

 • Når du planlegger hele reisen – ta høyde for at flyreisen kan være forsinket
 • Beregn god tid da trafikken er unormalt stor på flyplassene
 • Ta med forfriskninger, lesestoff og spill.
 • Begrens håndbagasjen da flyene gjerne er fulle
 • Om mulig, velg et pålitelig flyselskap og reis så tidlig på dagen som mulig. Statistisk gir dette mindre sjanse for å bli rammet av forsinkelser.
 • Gjør deg kjent med dine rettigheter dersom flyet blir forsinket

De mest og minst punktlige flyselskapene

Airhelp har laget en oversikt over de mest og minst punktlige flyselskapene som opererer i eller fra Norge (kun rutefly – ikke charterfly). Flyselskapene er målt på antall forsinkelser og kanselleringer, og er et utvalg av selskaper med mer enn 300 flyvninger fra norske flyplasser de siste fem månedene (1.1.2019 t.o.m. 31.5.2019):

De minst punktlige flyselskapene med trafikk i eller fra Norge:

            Flyselskap               Prosent kanselleringer og forsinkelser

 1. Finnair                                    28,7
 2. SAS                                           24,0
 3. KLM                                         23,9
 4. LOT – Polish air                 23,7
 5. Aeroflot                                 19,9
 6. Norwegian                           19,3

 

De mest punktlige flyselskapene med trafikk i eller fra Norge:

            Flyselskap               Prosent kanselleringer og forsinkelser

 1. Widerøe                              6,7
 2. Wizz Air                              7,1
 3. Ryanair                               8,4
 4. Air Baltic                            10,2
 5. Air France                          12,2