Flyselskap Rutenytt

Widerøe truer med nedleggelse av 37 innenriksruter

Widerøe truer med nedleggelse
Pressefoto: Widerøe

Widerøe truer med å legge ned flere titalls flyruter dersom det blir gjennomførte momsøkning. – Det vil vi aldri la skje, det er uaktuelt å øke momsen, svarer Høyre-topp.

Dersom regjeringa innfører en fellesmoms på 23 eller 25 prosent, varsler flyselskapet at de vil legge ned nær 40 innenriksruter, skriver Nationen.

Det er i et høringssvar til finansdepartementet at dette kommer fram.

Økt moms fra dagens 12 prosent til det dobbelte kan bety over 100 millioner i tapte inntekter. Årsaken er at vi mister passasjerer.

Terje Skram, Direktør for strategi og infrastruktur hoa Widerøe til avisen.

Dersom de skulle legge ned 37 ruter vil det bety slutten for de aller fleste kommersielle ruter innenriks.

julebilettene ruten Evenes

Deler Widerøes bekymring

I dagens system i Norge finnes det tre momssatser, ifølge Nationen. 12, 15 og 25 prosent, i tillegg til nullsats. Departementet ønsker å få på plass en felles sats. Derfor har de foreslått å innføre én fast moms på 23 eller 25 prosent.

Dette vil gjøre at momsen på for eksempel mat og persontransport vil bli høyere. Det er dette forslaget som er sendt ut på høring.

Høyres Jonny Finstad sitter i transportkomiteen på Stortinget. Han sier til NRK at han deler Widerøes bekymring. Avgiftene på kortbanenettet har allerede gått altfor mye opp.

– Widerøe har fått dårligere vilkår. Det vil vi ha bukt med. Og da vil det være meningsløst å øke momsen.

Forslag fra et ekspertutvalg

Det som Widerøe nå har sendt inn høringssvar på er et forslag fra et ekspertutvalg, ifølge Finstad.

Ekspertutvalget er jo ikke politisk. Dette kommer aldri til å bli vedtatt, slår han fast. Widerøe viser til at både flyseteavgift og CO2-avgift allerede gjør at flere av rutene ikke er lønnsomme. Det rammer særlig flyrutene i distriktene dersom Widerøe truer med nedleggelse.

Selskapet ber Regjeringen se til Sverige og Danmark. Der har de 6 prosent moms og null moms på persontransport.

Widerøe truer med nedleggelse

– Det er meningsløst å skulle øke momsen når vi nettopp har sendt ut på høring et forslag om det motsatte. Nemlig å senke avgiftene. Vi har ingen Widerøe-ruter å miste. Men vi har flere vi ønsker å få, sier Høyres Jonny Finstad.

Høringsfristen for forslaget om felles momsavgift går ut 29. august. Finansminister Siv Jensen (Frp) har tidligere sagt at hun tror ikke det vil bli aktuelt å justere opp alle
merverdiavgifter.