Credit cards Flyselskap

Hva gjør du når flyselskapet går konkurs?

Valg av flyselskap flyselskapet går konkurs

Reisebyrået Thomas Cook er begjært konkurs, noe som vekker bekymring blant reisende. Hvordan får du pengene tilbake når flyselskapet går konkurs?

Allerede i mai i år begynte det å spøke for det britiske reisebyrået Thomas Cook. Nå er selskapet – som er verdens eldste og norske Vings morselskap – begjært konkurs. Ving er derimot en egen juridisk enhet, og har derfor fremdeles luft under vingene til tross for Thomas Cooks konkurserklæring. Det betyr at norske kunder fremdeles har krav på erstatning – men hva gjør man hvis selskapet går konkurs?

Det kommer an på både produktet du kjøper og hva du kjøper det med.

De fleste reiser kjøpt via Ving er pakkereiser, kjøp som er dekt av Reisegarantifondets reisegaranti. Det betyr at du er sikret pengene tilbake ved konkurs. Har du derimot kjøpt flybilletter enkeltvis fra Ving – eller andre flyselskaper for øvrig – og dette selskapet hadde gått konkurs, ville saken blitt en annen. Da er det betalingsmåten som kan avgjøre om du har krav på erstatning eller ikke.

Sikret pengene tilbake med kredittkort

Vi så det tidligere i år da det islandske flyselskapet WOW Air gikk under, og vi kunne sett det dersom også norske Ving hadde blitt påvirket av moderselskapets konkurs; kundene ville rett og slett mistet retten til erstatning ved kjøp av vanlige flybilletter.

Anders Fagereng, daglig leder i forbrukerportalen Dinero.no.

 

Han forteller at de som ble rammet av kansellerte reiser via Ving i denne omgang uansett har krav på erstatning direkte fra selskapet, siden Ving i seg selv ikke er konkursrammet. Det var ikke tilfelle da WOW gikk konkurs.

– Kunder som betaler flybilletter med kredittkort har krav på å få tilbake pengene fra kredittkortselskapet også ved konkurs, forteller han.

Flyselskapet går konkurs -pengene kan anses som tapt

Årsaken er at  gir forbruker lovbestemte rettigheter også ved konkurs. Disse rettighetene har du eksempelvis ikke med et vanlig debetkort.

Finansavtalelovens paragraf 54 b sier at du ved kredittkjøp kan rette de samme innsigelser og pengekrav til kortutsteder som til selgeren. Oversatt betyr det at du kan kreve pengene du har tapt hos flyselskapet tilbake fra banken som har gitt deg kredittkortet ditt dersom flyselskapet har gått konkurs.

– Har du kjøpt enkeltstående flybilletter med et vanlig debetkort, kan du dessverre anse pengene som tapt, sier Fagereng.

– Derfor anbefaler vi alle til å gjøre slike kjøp med kredittkort, legger han til.

Pressemelding: Dinero.no