Flyselskap

Petter Stordalen og Altor kjøper Vinggruppen i Norden

klimakompensere alle flyreiser Petter Stordalen
Foto: Ving

Petter Stordalen har, sammen med Altor og TDR Capital, inngått en avtale om å kjøpe Nordens mest fremgangsrike reiseselskap med over 60 års erfaring.

I dag kunne Vinggruppen presentere sine nye eiere på en pressekonferanse i Stockholm. Det blir det Stordalen-kontrollerte Strawberry Group som, sammen med Altor Fund V (Altor) og TDR Capital, sikrer et sterkt og langsiktig nordisk eierskap av Vinggruppen, som har totalt 2300 ansatte i Ving, Spies, Tjäreborg og Thomas Cook Airlines Scandinavia.

Jeg er utrolig glad for at Stordalen, Altor og TDR blir våre nye eiere. Deres store bransjekompetanse og finansielle styrke gir oss den langsiktige stabiliteten vi trenger. I tillegg helt nye muligheter for å utvikle utvalget for kundene våre framover. Denne avtalen betyr også at jobben til de drøyt 2300 personene som jobber i Vinggruppen, inklusive flyselskapet vårt, reddes. Jeg vil rette en stor takk til alle gjestene våre som har vist oss en enorm støtte i de siste ukene. Sammen med de nye nordiske eierne skal vi nå fortsette å gi dem de beste ukene i året.

Magnus Wikener, konsernsjef i Vinggruppen i Norden.

Petter Stordalen fornøyd

I dag er en stor dag for en som elsker reiselivsbransjen. Vinggruppen i Norden har skapt en portefølje med sterke nordiske merkevarer, og er i dag selve kronjuvelen blant nordiske reisearrangører. Derfor er jeg utrolig stolt over at vi, sammen med to solide partnere, har landet på en løsning som gjør at vi nå kan sikre fremtiden til disse selskapene. Og ikke minst, at de 400 000 menneskene som allerede har bestilt høst- vinter og sommerreiser gjennom Ving, Spies, Tjäreborg og Globetrotter nå får reisen sin gjennomført. Denne avtalen betyr først og fremst forutsigbarhet og trygghet for kundene og personalet. Og med et sterkt og langsiktig nordisk eierskap får Vinggruppen nå forutsetningene de trenger for å gjøre det de er best på: nemlig å skape unike opplevelser for gjestene sine og gi dem “de beste ukene i året.

Petter Stordalen, Strawberry Group.

God lønnsomhet

Vinggruppen er et fantastisk selskap med god lønnsomhet, som har havnet i en veldig uheldig situasjon. De er i dag markedsleder innen feriereiser, takket være egne konsepter som Sunwing og Sunprime. De har også vært ledende i omstillingen til online-bestillinger. Gjennom en finansiell omstilling kommer vi som nye eiere, sammen med øvrige finansierer, til å sikrestille omtrent 6 milliarder svenske kroner i likviditet og garantier. Det sikrer virksomheten og skaper et stabilt fundament for den fremtidige utviklingen.

Harald Mix, partner i Altor.

Strawberry Group og Altor kjøper 40 prosent hver av selskapet, og TDR Capital kjøpe de resterende 20 prosentene. All virksomhet vil bli overført til et nytt selskap, der transaksjonen innebærer en kombinasjon av kjøp av hele selskapet eller eiendelene til visse selskaper fra den tidligere juridiske strukturen i Vinggruppen. Rent teknisk betyr det at noen av de svenske selskapene nå blir satt i konkurs, og at alle virksomhetene deretter overføres direkte til det nyetablerte selskapet, opprettet av de nye eierne.

Kjøpet inkluderer all pågående virksomhet og har ingen innvirkning på gruppens nåværende gjester eller kommende reiser. I praksis betyr dette at Ving Sverige (og også Thomas Cook Northern Europe og Thomas Cook Nordic Holding) nå settes konkurs for at all virksomhet deretter direkte skal kunne overtas av det nyetablerte selskapet, forutsatt at konkursforvalterne aksepterer budet. Alle deler av virksomheten, inklusive personale, er forventet å være flyttet til, og leve videre i, det nye selskapet innen det nærmeste døgnet.


Om Vinggruppen

Vinggruppen selger reiser fra Norge, Sverige, Danmark og Finland. Gruppen inkluderer Ving, Globetrotter, Spies, Tjäreborg, flyselskapet Thomas Cook Airlines Scandinavia. Gruppen, med de egne hotellmerkevarene Sunwing Family Resorts, Ocean Beach Club og Sunprime Hotels, har omkring 1 600 000 nordiske gjester i året.
www.ving.no

Om Strawberry Group

Strawberry Group består av 11 selskaper som opererer i en rekke forretningsområder. Gruppen investerer hovedsakelig i eiendom, finans, hotelldrift og kunst. I tillegg støtter den utvalgte initiativer og organisasjoner som bidrar til et mer bærekraftig samfunn. Strawberry Group eies av Petter A. Stordalen, Emilie A. Stordalen, Henrik A. Stordalen og Jakob A. Stordalen.
www.strawberry.no

Om Altor

Siden oppstarten i 2003 har Altor samlet inn fem fond med en forvaltningskapital på 8,3 milliarder euro. De investerer hovedsakelig i mellomstore Nordiske og nordeuropeiske selskaper med fokus på å skape verdier gjennom vekst og driftsforbedringer. Totalt har Altor investert i over seksti selskaper, blant eksisterende og tidligere investeringer er Dustin, Rossignol, Helly Hansen, Revolution Race, SATS og Carnegie Investment Bank. For mer informasjon, besøk
www.altor.com

Om TDR Capital

TDR Capital er et ledende private equity-selskap med en forpliktet kapital på € 8 milliarder, som investerer i og inngår partnerskap med mellomstore europeiske selskaper for å utvikle og utvide driften.
www.tdrcapital.com