Flyplass Flyselskap

Kasakhstan åpner for mer utenlandsk flytrafikk

Kasakhstan

Kasakhstan åpner luftrommet og 11 nye flyplasser for internasjonal flytrafikk. Dette melder landets Nærings- og infrastrukturdepartement. Dette gjør man fordi man ønsker å legge til rette for økt næringsutvikling og flere reisende fra utlandet.

Utenlandske flyselskap vil også få tillatelse til mellomlandinger på vei til tredjeland. Kasakhstan gjør dette fordi man ønsker å utvikle turisme og reiseliv. Samtidig ser man et stort transittpotensial på grunn av landets beliggenhet mellom Europa og Asia. Den nye ordningen har foreløpig tre års varighet, men målet er å åpne luftrommet på permanent basis.
Liberaliseringen skjer på flyplassene i flyplassen i hovedstaden Nur-Sultan, Almaty, Shymkent, Aktau, Karaganda, Ust-Kamenogorsk, Pavlodar, Kokshetau, Taraz, Petropavlovsk og Semey.
Myndighetene forventer at man med dette skal tiltrekke seg utenlandske flyselskap, at nye ruter skal bli åpnet, at konkurransen skal styrkes og at landets egen befolkning skal få et bedre transporttilbud. Spesielt regner man med at dette skal utvikle landets reiseliv og bety mye for næringsliv og forretningsutvikling i hovedstaden Nur-Sultan som også er landets finansielle senter.
Landets president Kassym-Jomart Tokayev har personlig engasjert seg i denne saken.
– Det er viktig å øke den internasjonale flytrafikken. For øyeblikket er det direkteflyvninger fra Nur-Sultan til færre enn 30 utenlandske destinasjoner. Dette er ikke nok når vi ønsker å utvikle hovedstadens posisjon som et internasjonalt forretningssentrum, sier Tokayev.

Kasakhstan åpner luftrommet

Republikken Kasakhstan er et land i Sentral-Asia. Det grenser til Russland, Folkerepublikken Kina, Turkmenistan, Kirgisistan og Usbekistan, i tillegg til kystlinjen mot Det kaspiske hav. Kasakhstan har ca. 15 millioner innbyggere, og har et areal på 2 717 300 km². Hovedstaden er Nur-Sultan.

Kasakhstan er verdens niende største land etter areal, og den største innlandsstaten. Landet består av flate områder, stepper, taigaer (sibirsk skogland), steile dalstrøk, åser, deltaer og snøkledde fjell, og ørkener. Landet er tynt befolket, og befolkningstettheten er mindre enn seks personer per kvadratkilometer. Kasakhstan er etnisk og kulturelt mangeartet, delvis på grunn av masseforflytninger av flere etniske grupper til landet i Stalin-tiden. Kasakhere er den største etniske gruppen, men landet har også 131 andre folkegrupper, inkludert russere, ukrainere, usbekere, og tatarer.

Air Astana er et nasjonalt flyselskap fra Kasakhstan. Hovedkontoret ligger i Almaty og hovedbasene er Almaty internasjonale lufthavn, Astana internasjonale lufthavn og Atyrau lufthavn. Selskapet flyr innenriksruter og til destinasjoner i Øst-Europa, Midtøsten og Asia.

Selskapet ble grunnlagt i 2001 og flygingene staret 15. mai 2002. Den kasakhiske staten kontrollerer 51 % av selskapet, mens det britiske selskapet BAE Systems eier 49 %. Da Air Kazakhstan opphørte i februar 2004 overtok Air Astana rutene dette selskapet hadde hatt.