Flyselskap

SAS suspenderer alle flyvninger til Kina

SAS suspenderer apex awards sas upgrade

SAS suspenderer alle flyvninger til Beijing og Shanghai grunnet Wuhan-viruset. Flyvningene til Hongkong fortsetter som normalt.

Flyvningene til de to byene suspenderes i perioden fra og med fredag til 9. februar opplyser flyselskapet torsdag.

SAS stopper i tillegg salg av billetter til Beijing og Shanghai fram til 29. februar.

 Avgjørelsen er tatt etter en helhetsvurdering og sikkerhetsvurderinger knyttet til våre reisende og vårt eget personell. Vi er i tett, løpende dialog med myndigheter, både Utenriksdepartementet og helsemyndigheter, og vi får god rådgivning fra kompetent hold

Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS til NTB.

 

Det hittil ukjente typen coronaviruset ble først påvist i den kinesiske millionbyen Wuhan i desember. I Kina har viruset foreløpig tatt 170 liv, og over 7.000 mennesker er smittet. Johansen forteller  at SAS opplever situasjonen som eskalerende og i løpende endring.

Flyselskapet, som flyr til Beijing og Shanghai fra København, føyer seg med torsdagens avgjørelse inn i rekken av selskaper som har innstilt ruter til Kina grunnet Wuhan-viruset.

Det tyske flyselskapet Lufthansa opplyste onsdag at de innstiller alle flyginger til Kina av samme grunn. Avgjørelsen omfatter også Lufthansas datterselskaper Swiss International Air Lines og Austrian Airlines.

WHO i krisemøte

British Airways, EgyptAir og indonesiske Lion Air har også kunngjort at de innstiller alle flyvninger til og fra Kina. I tillegg har russiske Ural Airlines meldt at flere flyginger til Europa er innstilt.

Torsdag ettermiddag holder Verdens helseorganisasjon (WHO) et møte for å vurdere om virusutbruddet skal erklæres en internasjonal folkehelsekrise.

Sykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse, gi vanlige influensasymptomer eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang.

 

Om viruset

Det nye coronaviruset er et hittil ukjent virus, men har visse genetiske likheter med SARS-viruset (SARS-CoV). Begge virusene tilhører coronavirusfamilien.

Smittekilden er foreløpig ukjent. Man antar at smittemåten er dråpesmitte som for andre coronavirus.

Coronavirusfamilien omfatter mange ulike virus som kan gi luftveisinfeksjon. Mange coronavirus gir bare forkjølelse, mens andre kan gi mer alvorlig sykdom og i noen tilfeller forårsake dødsfall. Coronavirus finnes også hos dyr. I sjeldne tilfeller kan slike coronavirus utvikle seg slik at de kan smitte fra dyr til mennesker og mellom mennesker, slik man så under SARS-epidemien i 2002 (Severe Acute Respiratory Syndrome). Da kom smitten antagelig fra flaggermus via sivettkatter og andre dyr. Dromedarer og kameler er smittekilde for sykdommen MERS (Middle East Respiratory Syndrome) som ble oppdaget i 2012.

Kilder: Wikipedia / FHI og NTB