Flyselskap

Avtale mellom pilotene og SAS i årets lønnsoppgjør – frasier seg lønnsøkning

pilotene og SAS Avtale mellom pilotene
Pressefoto: SAS.

Etter tre uker med lønnsforhandlinger undertegnet SAS-ledelsen og SAS-pilotene i dag en ettårig avtale. Avtalen innebærer et nulloppgjør og at pilotene i tillegg frasier seg en allerede avtalt lønnsøkning på fire prosent som skulle komme i 2021.

Vi aksepterte i dag et forslag SAS-ledelsen la frem til løsning på forhandlingene. Avtalen innebærer en reallønnsnedgang for alle pilotene i SAS. Selskapet er i en vanskelig situasjon og mange av våre arbeidskolleger er oppsagt eller permittert. Nå håper vi at denne avtalen bidrar til god dialog med SAS-ledelsen, til beste for både ansatte og våre passasjerer.

Christian Laulund leder av SAS Pilot Group.

SAS Pilot Group består av Dansk Pilotforening, Norske SAS-flygeres Forening, Scannor Flygerforening og Svensk Pilotförening. SAS Pilot Group organiserer 95% av alle SAS-piloter i Danmark, Norge og Sverige.

SAS og pilotene sa opp tariffavtale

Det var i desember i fjor at SAS-ledelsen sa opp tariffavtalene med pilotene i Norge, Sverige og Danmark. For tre uker siden ble pilotenes fagforeninger i de tre landene innkalt til lønnsforhandlinger i SAS-hovedkvarteret i Stockholm.

– Vi møtte til forhandlingene uten noen lønnskrav. Det som var viktig for oss var å sikre at SAS bidrar til et anstendig og tillitsfullt arbeidsliv innen luftfarten, og den dialogen ønsker vi å videreføre med vår arbeidsgiver, sier Christian Laulund.

Det var fredag ettermiddag at SAS-ledelsen la frem forslaget som nå er undertegnet.

– Vi håper at avtalen bidrar til at SAS får ro til å håndtere en svært krevende situasjon for selskapet, sier Laulund.

I tillegg til diskusjoner om lønns- og arbeidsvilkår er det særlig et tema som har vært spesielt konfliktfylt: SAS sin bruk av ekstern produksjon.

De skandinaviske pilotene misliker sterkt at SAS har opprettet et datterselskap i Irland som har baser i London og Malaga, og som flyr inn til Skandinavia.

Om SAS Pilot Group

SAS Pilot Group består av Dansk Pilotforening, Norske SAS-flygeres Forening, Scannor Flygerforening og Svensk Pilotförening. SAS Pilot Group organiserer 95% av alle SAS-piloter i Danmark, Norge og Sverige.

%d bloggere liker dette: