Flyplass Flyselskap

Nye regler for utenlandsreiser og karantenehotell

karantenehotell Hvor mye flyr vi Flyturister skaper enorme verdier
Pressefoto: Avinor.

Skillet mellom nødvendige og unødvendige reiser fjernes. Reisende fra Storbritannia og EØS/Schengen-land med lav smitte slipper å være på karantenehotell. Men personer som har vært i områder med høy smitte må på karantenehotell, uavhengig av reisens formål.

Vi endrer nå reglene for karantenehotell. Vi fjerner skillet mellom nødvendige og unødvendige reiser ved innreise til Norge, og ser heller på smittetrykket i enkeltland. Det betyr at reisende fra Storbritannia og EØS/Schengen-land med lav smitte også slipper karantenehotell.

Monica Mæland, justis- og beredskapsminister (H).

Personer som har vært i områder med høy smitte må fremover i karantenehotell. Det gjelder selv om reisen var en nødvendig arbeidsreise. Så snart vi har fått på plass dokumentasjon som er digital, sikker og verifiserbar vil også beskyttede personer, blant annet de som har fått første vaksinedose for mer enn tre uker siden, slippe å være på karantenehotell.

Hvem skal på karantenehotell ?

Følgende grupper skal være på karantenehotell fra torsdag 27.05.2021:

  • Reisende utenfor Europa, skal i utgangspunktet være på karantenehotell i hele karanteneperioden frem til negativ test tidligst etter sju døgn.
  • Reisende fra europeiske land som har færre enn 150 nye smittede per 100 000 de siste 14 dagene og maks 4 prosent av de som testes, er positive, slipper å oppholde seg på karantenehotell. De må gjennomføre karantenen hjemme eller på et annet egnet karantenested.
  • Reisende fra Storbritannia og EØS/Schengen-land som har flere smittede enn 150 smittede per 100 000, må være på karantenehotell frem til de har fått en negativ test tatt tidligst etter tre døgn. De må fullføre karantenen hjemme eller på et annet egnet karantenested og kan teste seg ut av karantene tidligst etter sju døgn.
  • Reisende fra europeiske land med særlig høye smittetall, må være på karantenehotell fram til negativ test tidligst etter sju døgn. Det kommer mer informasjon om denne gruppen senere.

De strenge tiltakene på grensene våre har gitt effekt. Importsmitten har gått ned, men smittesituasjonen i verden rundt oss er fremdeles sammensatt og alvorlig mange steder. Vi må fortsette med strenge restriksjoner på utlendingers adgang til innreise til Norge, men vi gir nå unntak for de som er bosatt i land hvor smitten er så lav at vi ikke har krav om karantene.

Karantenehotell
Foto: Politiet.

Forlenger det globale reiserådet til 1. juli

Det åpnes for innreise for utlendinger som er bosatt i land/områder som ikke er underlagt karanteneplikt («gule land») i Norge. I dag gjelder dette Grønland, Færøyene, Island og deler av Finland, men det vil endre seg etter hvert som flere land får vaksinert befolkningen og smitten faller. Dette unntaket trer også i kraft 27. mai. Storbritannia vil bli inkludert i denne ordningen, og dermed bli vurdert etter samme kriterier som EØS/Schengen-landene.

%d bloggere liker dette: