SAS og de kabinansatte har fortsatt ikke kommet til enighet i lønnsforhandlingene. Uten enighet kan et milliardbeløp fra en långiver bli holdt tilbake. (DIP finansieringen red. anmerkning.)
Det er ikke planlagt nye møter med SAS, men de har antydet at det kan bli nye forhandlinger i begynnelsen av november.
Martinus Røkkum, leder for SAS Norge Kabinforening, til Dagens Næringsliv.
Kabinansatte har ikke planlagt nye forhandlingsmøter
I forrige uke skrev FriFagbevegelse at SAS og de kabinansatte fortsatt ikke har kommet til enighet om en ny lønnsavtale, etter å ha forhandlet i tre uker.
SAS’ konkursprosess
- SAS søkte om konkursbeskyttelse i USA 5. juli – dagen etter at en lammende pilotstreik ble startet.
- Dermed har SAS «søkt om beskyttelse i en konkurs» og er de facto konkurs. Likevel kan driften fortsette omtrent som vanlig.
- Gjennom domstolen i New York må SAS sammen med finansielle og juridiske rådgivere forhandle med kreditorer om kutt av gjeld og tilbakelevering av fly.
- SAS vil overtale leasingselskapene til en lavere leie på flyene i fremtiden, og ønsker å beholde de mest moderne flyene.
- Prosessen er kostbar, og rådgiverne kan få betalt mer enn to milliarder kroner på ett år.
- Med i regnestykket er et brolån (debtor-in-possession-financing, eller DIP-finansiering) på syv milliarder kroner fra Apollo Capital Management i USA.
SAS har søkt om konkursbeskyttelse i USA, og som en del av denne prosessen har SAS fått et lån på rundt sju milliarder kroner fra amerikanske Apollo Capital Management. Halvparten av penge ble utbetalt i september,. Mens en rekke vilkår må oppfylles for at flyselskapet skal få tilgang til resten av pengene. Ett av vilkårene er at SAS må komme i havn med store deler av restruktureringen og signere avtaler med både piloter og kabinansatte om varige effektiviseringer.
Beløpet skulle ha kommet inn til SAS innen fredag denne uken. Men frem til alle avtalene er på plass, vil ikke SAS få tilgang på resten av lånet. Og pengene holdes tilbake, ifølge Dagens Næringsliv.
Røkkum i SAS Norge Kabinforening sier at lånet ikke har vært tema i forhandlingene.