Flyselskap

Riksmekleren hentes inn i SAS-forhandlinger

Riksmekleren hentes inn SAS
Pressefoto: SAS.

Riksmekleren hentes inn til frivillige forhandlinger mellom kabinpersonalet og SAS.

SAS-ledelsen har vært i kontakt med Riksmekleren og bedt om hjelp for å få landet en avtale med de to norske kabinforeningene. Foreløpig er ikke fagforeningene i streikemodus, da de ikke har levert en plassoppsigelse, melder DN tirsdag.

I forrige uke skrev FriFagbevegelse at SAS og de kabinansatte fortsatt ikke har kommet til enighet om en ny lønnsavtale, etter å ha forhandlet i tre uker. Leder for SAS Norge Kabinforening, Martinus Røkkum, sa mandag til Dagens Næringsliv at det ikke var planlagt nye forhandlinger mellom partene.

Ambisjonen er å bli ferdige med kabinforhandlingene så raskt som mulig. For å sikre dette, har vi tatt initiativ overfor LO/YS og Riksmekleren for å få bistand gjennom frivillig mekling. Dato er satt til 10. og 11. november,

Tonje Bjerve Sund, pressesjef i SAS Norge til NTB.

Onsdag forrige uke ble det også klart at Luftfartstilsynet ila flyselskapet en tvangsmulkt på 100.000 kroner fordi de har brukt for lang tid på tilbakebetalinger etter streiken i sommer. Nær 400.000 passasjerer var offer for pilot streiken i juli.


Om Riksmekleren

Riksmekleren er et norsk statlig embede som har til oppgave å megle i interessetvister mellom partene i arbeidslivet. Det vil si tvister om opprettelse eller revisjon av tariffavtaler. Den statlige meglingsordningen ble innført i Norge i 1915 da den første arbeidstvistloven ble vedtatt. Embedet er i dag hjemlet i lov av 27. januar 2012 nr. 9 om arbeidstvister og er underlagt Arbeids- og sosialdepartementet. Embedet skiftet navn fra Riksmeklingsmannen da den nye arbeidstvistloven trådte i kraft 1. mars 2012.

Embedet ledes av riksmekleren, som oppnevnes av regjeringen for tre år av gangen. Videre har embedet åtte faste kretsmeklere som hovedsakelig megler i lokale tvister.

Meklerne skal varsles om enhver plassoppsigelse. I tvister skal de prøve å komme fram til forslag som begge parter kan bli enige om.