Flyplass

Bakkeansatte på London Heathrow går i 72 timers streik

72 timers streik
Heathrow Airport, Terminal 5A. Foto: BAA.

Omtrent 350 bakkeansatte ved Londons Heathrow-flyplass starter fredag en tredagers streik. Nok engang utsettes en av Europas travleste flyplass for «stor forstyrrelser», ifølge en pressemelding fra Unite the Union. Behandlerne er ansatt av luftfartsfirmaet Menzies.

Pressemeldingen forteller at streiken ville «føre til forstyrrelser, forsinkelser og kanselleringer for flygninger som forlater Heathrow Terminals 2, 3 og 4» og vil spesielt påvirke Aer Lingus, Air Canada, Air Portugal, American Airlines, Austrian Airlines, Egypt Air, Finnair, Lufthansa, Qantas og Swiss. Den 72-timers lange streiken vil vare frem til kl. 04.00 mandag 21 november.

 

Uttalelsen sier at streiken er et resultat av “nedlatende lønnstilbud” gitt til bakkehandlerne. “Alle tilbudene som er gitt til dags dato er langt under den nåværende reelle inflasjonsraten på 14,2 prosent (RPI) og utgjør et betydelig reell lønnskutt,” ifølge fagforeningen.

Streiken vil uunngåelig føre til kraftige forsinkelser for passasjerer på Heathrow, men denne tvisten er helt og holdent av Menzies egen produksjon. Selskapet har hatt alle muligheter til å gi medlemmene våre et rettferdig lønnstilbud, men det har Menzies hardnakket nektet.

Kevin Hall, leder i Unite fagforening,

72 timers streik

Åtte timer etter streikens start var bare fire flyvninger fra Heathrow blitt kansellert fredag, ifølge flysporingsappen FlightAware. Dette tallet kan stige etter hvert som dagen og helgen går.

Mangel på bemanning og arbeidsuro på flyplasser og flyselskaper har vært et vedvarende problem rundt om i verden i år. I fjor sommer begrenset Heathrow passasjervolumet gjennom oktober da lange køer og tapt bagasje fikk overskrifter. Andre europeiske flyplasser, inkludert Londons Gatwick, Frankfurt og Amsterdams Schiphol, implementerte lignende tak i sommer. Australias flyselskap Qantas Airways, ba konsernledelsen om å jobbe som bagasjestuere i tre måneder på grunn av mangel på arbeidskraft.

Etter at sommerens trafikk begrensinger ble fjernet på Heathrow, har imidlertid trafikken vokst til nesten normale nivåer. Flyplassen uttalte nylig at den var klar for sin største jul på tre år.

Unite regnes som den største fagforeningen basert på antall medlemmer i Storbritannia, og representerer en betydelig del av arbeiderne ansatt på Heathrow flyplass. Fagforeningen har konsekvent kritisert mange Heathrow-entreprenører for å unngå å gi lønnsøkninger midt i den pågående levekostnadskrisen.

 

%d bloggere liker dette: