Flyplass Flyselskap

Folk reiser mer enn i fjor, men mindre enn i 2019

Koronaviruset preger Tredje rullebane Folk reiser mer
Foto: Avinor Oslo lufthavn

Nær 3,7 millioner passasjerer benyttet Avinors lufthavner i november i år. Dette er en økning på 19 prosent sammenlignet med november i fjor. Antallet reisende er 11 prosent lavere enn i november 2019, som var det siste ordinære året før pandemien startet. Folk reiser mer enn i 2021.

Ser vi på tallene hittil i år sammenlignet med 2021, er antallet passasjerer doblet. Men om en sammenligner med 2019 (januar til og med november) ligger tallet fortsatt 18 prosent bak 2019-nivå.

Flybevegelser

Det var 59 921 flybevegelser i november i år, 2000 gjentatte enn i november i fjor, og en økning på 3 prosent. Om man sammenligner med november 2019, er det nedgang på 9 prosent.

Fortsatt påvirket av pandemien

Det er nok gjentatte ting som spiller inn. Innbyggere i hele Europa uroer seg for privatøkonomien, grunnet en sterk økning i levekostnader som reduserer antallet reiser. Gjentatte virksomheter praktiserer også i større grad enn før pandemien digitale møter for samhandling. Dette tror vi er viktige faktorer som gjør at passasjertalen fortsatt ikke er på nivå mens 2019. Effekter av krigen i Ukraina og pandemien har påvirket folk og bedrifter sine reisevaner. Utsikten for vinteren synes tøff for store deler av luftfarten.

Gaute Skallerud Riise, direktør trafikkutvikling i Avinor.

Folk reiser mer til utlandet

Fortsatt er reiser til utlandet den største driveren for den samlet økt av reisende. I november reiste 1 243 745 passasjerer (+51 prosent) mellom Avinors lufthavner og utlandet. I november i 2021 reiste825 832. Tallet er fortsatt 19 prosent lavere enn i november 2019.

Innenlands

2 402 879 reiste innenlands i november i år. Det er 7 prosent flere  enn i 2021, men 7 prosent færre enn i samme måned i 2019.

Oslo Lufthavn

I november var økningen på Oslo lufthavn på 24 prosent sammenlignet med november i fjor. Innenlandstrafikken økte med 9 prosent og utenlands var økningen 44 prosent. Men sammenlignet med november 2019 er passasjertalen fortsatt 15 prosent lavere.

-Vi er glade for at flytrafikken nærmer seg normalnivå. Hovedflyplassen i landet er inngangsporten for turister til Norge, og porten ut i verdenen for både nordmenn og norsk næringsliv. Avinor bidrar til at flytrafikken avvikles sikkert, stabilt og effektivt både for passasjerene og flyselskapene, sier Stine Ramstad Westby, lufthavndirektør på Oslo lufthamn.

I Avinor-nettverket er det slik at de innbringende lufthavnene subsidierer de ulønnsomme. Oslo lufthamn sitt bidrag til å opprettholde flyplasser i hele Norge er avgjørende.

Kilde: Avinor.