Flyselskap

Mulig pilotstreik hos Norwegian kan påvirke sommertrafikken

Kraftig passasjerfallMulig pilotstreik
Foto: Norwegian

Sommerferien står for døren, men for Norwegian og deres passasjerer henger en mulig pilotstreik som en mørk sky over ferieplanene. Tariffavtalen mellom Norwegian og selskapets norske piloter løp ut for seks måneder siden, og intense forhandlinger pågår for å unngå en konflikt før sommerferien.

I juni 2022 klarte Norwegian å sikre en ny tariffavtale med 688 norske piloter, noe som effektivt avverget en potensiell streik. Denne avtalen, som ble inngått med tilbakevirkende kraft fra 1. januar 2022, løp til 1. oktober 2023. Denne avtalen kom i en periode hvor konkurrenten SAS slet med streik, noe som førte til høyere passasjertall og billettpriser for Norwegian.

Siden avtalens utløp i oktober har det imidlertid vært forsøk på å fornye denne avtalen, men uten konkret resultat til nå. Alf Hansen, leder for Norwegian Pilot Union (NPU), forteller til E24 at det fortsatt pågår dialog mellom partene. Hansen håper å nå en løsning snart, men kan ikke utelukke muligheten for streik dersom partene ikke kommer til enighet.

Potensiell innvirkning på sommeroperasjoner ved mulig pilotstreik

En eventuell streik vil kunne ha stor innvirkning på Norwegians operasjoner denne sommeren. Av selskapets 87 fly, befinner 42 seg på norske baser i Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger. En streik blant de norske pilotene vil derfor kunne ramme halvparten av selskapets flyproduksjon.

Det er verdt å merke seg at Norwegians fly basert i Danmark og Spania ikke vil bli berørt av en eventuell streik. Flyselskapet allerede har fornyet avtalene med de danske og spanske pilotene.

Viktigheten av en snarlig løsning

Situasjonen krever en snarlig løsning for å unngå store forstyrrelser i sommertrafikken, en periode hvor mange planlegger å reise både innenlands og internasjonalt. Norwegian og NPU må jobbe hardt for å komme til enighet for å sikre at både selskapets operasjoner og passasjerenes ferieplaner går som smurt.

Som situasjonen utvikler seg, oppfordres reisende til å holde seg oppdatert gjennom offisielle kanaler og vurdere alternative reiseplaner. Denne potensielle streiken understreker viktigheten av dialog og kompromisser i arbeidsrelasjoner, og vil være et avgjørende øyeblikk for både Norwegian og deres ansatte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.