Flyselskap SAS EuroBonus Star Alliance

SAS rapporterer betydelige tap i andre kvartal – Tre milliarder i tap

Tre milliarder i tap
Dette skulle være SAS sitt flaggskip på long-haul – Airbus A350-900 Foto: SAS.

SAS-sjefen Anko van der Werff tror fortsatt på bedring i andre halvår, men en ting bekymrer ham. Fasiten viser tre milliarder i tap.

SAS rapporterte et underskudd før skatt på tre milliarder svenske kroner i perioden fra februar til april – selskapets andre kvartal. Dette er en betydelig forverring sammenlignet med samme periode i fjor, da underskuddet var 1,4 milliarder svenske kroner.

Gjennom den fortsatt pågående konkursprosessen må SAS levere inn månedlige nøkkeltall, og et stort underskudd i kvartalet var derfor ventet. Bare i månedene februar og mars var underskuddet etter skatt på 1,8 milliarder svenske kroner alene, ifølge forrige oppdatering. Nå er også april-tallene inkludert i regnskapet. Til tross for en økning i salgsinntektene med en knapp milliard, hjalp dette lite på bunnlinjen.

Tre milliarder i tap – fortsatt troen

Underskuddet i perioden februar–april skyldes i stor grad en svakere krone og økte finanskostnader. Til tross for dette står SAS-sjef Anko van der Werff fast på forventningen om et overskudd før skatt på mellom null og én milliard svenske kroner for hele regnskapsåret, som avsluttes i oktober.

Stort fokus mot SAS Tre milliarder i tap
Pressefoto: SAS.

På dette tidspunktet har vi ingen grunn til å endre guidingen.

Anko van der Werff  til DN.

Usikkerhet fremover

Van der Werff peker på to faktorer som vil være avgjørende for resultatet i de kommende seks månedene. Passasjervolumene er høye, og billettsalget har vært sterkt gjennom våren uten tegn til svekkelse. Likevel bekymrer han seg for en liten nedgang i yielden (billettprisene).

– Noe av nedgangen kan forklares med en svakere krone, men vi setter spørsmålstegn ved om endringen i april skyldtes at påsken var tidligere i år, eller fordi vi har økt tilbudet på langdistanse. Hvis nedgangen er varig, kan det påvirke inntjeningen. Men vi fyller opp flyene, sier van der Werff.

SAS har kontantbeholdningen

I løpet av kvartalet økte SAS sin kontantbeholdning fra 5,3 til 7,8 milliarder svenske kroner, noe som gir selskapet litt pusterom i en utfordrende periode.

SAS kan få drahjelp av en potensiell streik hos konkurrenten Norwegian. Denne uken sitter Norwegian-pilotene og selskapet hos Riksmekleren, og det kan bli streik fra lørdag av. I første omgang vil 17 piloter tas ut i streik, men dette kan eskaleres etter bare noen få dager, ifølge fagforbundet Parat.

SAS-sjef Anko van der Werff vil imidlertid ikke kommentere effektene av en mulig Norwegian-streik.

– Jeg kommer ikke til å kommentere noe som helst rundt det.

– Ingen råd til noen av partene? – Nei.

Konklusjon

SAS står overfor store utfordringer med et betydelig underskudd i andre kvartal, men selskapet holder fast ved sine forventninger om bedring i andre halvår. Usikkerhet rundt yield og valutakurser kan imidlertid påvirke inntjeningen fremover. Med en økende kontantbeholdning og potensielle fordeler fra konkurrentens problemer, håper SAS å navigere gjennom de turbulente tidene som ligger foran.