Flyselskap Strawberry

Enighet for Norwegian-pilotene: Ingen streik

Enighet for Norwegian
Enighet for Norwegian. Foto: Norwegian

Det blir ingen streik i Norwegian. Pilotene og selskapet kom til enighet lørdag morgen.

Partene hadde meklet på overtid siden midnatt. Meldingen om enighet kom klokken 06.20. Da ble det klart at Norwegian og Norwegian Pilot Union (NPU) er enige om en ny tariffavtale.

Ny tariffavtale for pilotene

Avtalen omfatter 690 piloter ansatt i Norge. Norwegian og pilotene har arbeidet hardt for å nå frem til denne avtalen, som innebærer betydelige forbedringer for pilotene.

Jeg er glad for at vi har fått til en avtale, slik at vi unngår streik og kan rette blikket fremover. Først og fremst er det gledelig for alle som skal reise med oss.

Geir Karlsen, konsernsjef i Norwegian, i en pressemelding.

Pilotene mener de nå har fått en bedre balanse mellom arbeid og fritid, og at de er kommet nærmere andre europeiske piloter økonomisk.

– Vi har fått et lønnsoppgjør fordelt på 2023 og 2024 som er på linje med hva våre kollegaer i Danmark og Spania har fått. Det er et nytt lønnsoppgjør i 2025, der vi må bygge videre på det vi nå har oppnådd, sier leder for Norwegian Pilot Union (NPU), Alf Hansen.

Krevde lønnshopp

Pilotene hadde et solid lønnskrav. Kravet til pilotene var på mellom 25 og 38 prosent lønnsøkning. Frontfaget, som legger føringer for de andre oppgjørene, endte på 5,2 prosent i år.

Uten å spesifisere hva oppgjøret endte på, understreker Hansen at det ikke er grunn til å juble.

– For våre medlemmer vil ikke dette oppgjøret gjøre at vi når europeisk nivå. Vi har imidlertid tatt et skritt i riktig retning og resultatet skal nå ut i uravstemning, sier Hansen.

Mulige kanselleringer i helgen

Faren for streik har dessverre ført til at det ikke er mulig å få på plass nye besetninger til alle oppsatte flyvninger denne helgen, og enkelte avganger vil muligens måtte kanselleres. Reisende som blir berørt, vil bli kontaktet direkte, opplyser Norwegian.

Dessverre er disse innstillingene en mulig konsekvens, men vi gjør alt i vår makt for å få kundene på vei så raskt som mulig, sier Geir Karlsen i pressemeldingen.

Lørdag morgen opplyser pressevakt Eivind Hammer Myhre at det likevel ikke ligger an til kanselleringer i løpet av helgen som en følge av dette.

Sommerferien reddet

En streik ville rammet sommerturene for svært mange nordmenn. Dersom enighet ikke blitt inngått, ville 17 piloter gått ut i streik lørdag. Mandag skulle ytterligere 66 piloter bli tatt ut.

Denne enigheten sikrer nå at Norwegian kan fortsette sine operasjoner uten avbrudd, og mange reisende kan puste lettet ut. Norwegian og pilotene vil fortsette å samarbeide for å sikre stabile og trygge arbeidsforhold i fremtiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.