Flyselskap

Mekling på overtid: –⁠ Reell fare for konflikt

fortsatt økning Mekling på overtid
Foto: Norwegian.

Forhandlingene mellom Parat og NHO Luftfart angående Norwegian-pilotene har ikke ført fram innen fristen, og meglingen fortsetter nå på overtid. Dette bekrefter riksmegler Mats Ruland til NTB like etter at fristen gikk ut rundt midnatt.

NRK snakket med riksmegler Ruland rundt en time før fristen gikk ut. “Så lenge vi ikke har funnet en løsning, er det reell fare for konflikt,” sa Ruland til NRK klokken 23.20 fredag kveld. Han understreket at partene har jobbet godt under meglingen, men at de fortsatt ikke har kommet til enighet. “Det er viktige spørsmål som ikke er avklart ennå,” sa Ruland.

Mekling på overtid
Gikk litt fort i svingen hos VG-redaksjonen 🙂 .Screenshot: VG klokken 00:14

Mekling på overtid – mulig streik

Hvis forhandlingene ender i konflikt, kan 17 Norwegian-piloter gå ut i streik fra lørdag. Over helgen vil ytterligere 66 piloter bli tatt ut i streik. Norwegian har rundt 400 flyginger planlagt for lørdag, og det er foreløpig uklart hva slags konsekvenser en eventuell streik kan få. “Det er for tidlig å si hva slags konsekvenser en eventuell streik kan få,” sier pressekontakt i Norwegian, Silje Glorvigen.

Lønnskrav og forhandlingsposisjoner

Pilotforbundet gikk inn i meglingen med et lønnskrav mellom 25 og 38 prosent over to år. For flykapteiner er kravet inntil en halv million mer i året. “Pilotene har vært med på å hjelpe Norwegian gjennom en krevende tid økonomisk. Nå er det deres tur,” sier forbundsleder Carl Gilbert Rego til VG.

På den andre siden håper motparten, NHO Luftfart, at de kan bli enige om rammer i tråd med det som er vanlig i norsk arbeidsliv i år – en lønnsøkning i overkant av fem prosent. “Vi må dessverre konstatere at det er betydelig avstand,” sa administrerende direktør i NHO Luftfart, Erik Lahnstein, til NRK før meglingen.

Spenningen øker

Rego uttrykte en dyp bekymring før meglingsinnspurten: “Det er en reell fare for konflikt. Og det pleier jeg nesten aldri å si.”

Det er nå opp til partene å finne en løsning før en streik blir en realitet, noe som vil påvirke både passasjerer og selskapet betydelig.

Kilde: NTB, NRK, VG