Flyselskap

Fly til Kanariøyene var i «alvorlig fare» for å krasje på grunn av tekniske problemer

alvorlig fare TUIfly
Foto: TUI.

Et fly på vei til Kanariøyene unngikk så vidt en katastrofe på grunn av betydelige tekniske problemer, ifølge informasjon som ble offentliggjort i en detaljert rapport i går (fredag) av Air Accidents Investigation Branch (AAIB). TUIfly-flyet BY6114 opplevde alvorlige problemer under avgang fra Bristol på vei til Gran Canaria.

Hendelsen involverte en Boeing 737-800 med 163 passasjerer, to piloter og fire kabinbesetningsmedlemmer klokken 06.55 den 4. mars i år. AAIB-rapporten avslørte at en teknisk svikt med flyets automatiske gasspedaler var feilen. Dette styrer motorenes fremdrift, og gjorde at flyet var bare tre meter over bakken ved enden av rullebanen.

Flyet klarte å ta av i siste øyeblikk og fløy bare 30 meter over en nærliggende vei. En farlig lav høyde for den fasen av flyvningen.

Til tross for den kritiske situasjonen under avgang, klarte flyet etter hvert å stige og fortsatte sin reise til Gran Canaria uten ytterligere hendelser.

Fly til Kanariøyene var i «alvorlig fare»

Rapporten fremhevet en betydelig feil fra flybesetningen: Selv om det er obligatorisk å sjekke at motorens kraft er riktig innstilt før avgang, merket de ikke problemet før de allerede akselererte nedover rullebanen. De ble oppmerksomme på problemet da de nærmet seg enden av rullebanen og hadde ingen annen mulighet enn å fortsette siden det var for sent å avbryte avgangen.

AAIB understreket at “ingen av pilotene innså at skyvekraften var feil innstilt. Dette ble ikke oppdaget gjennom standard operasjonsprosedyrer (SOPs).” Denne feilen kunne imidlertid ha ført til katastrofale konsekvenser hvis ikke flyet hadde løftet seg i tide.

Denne hendelsen understreker viktigheten av grundige forhåndssjekker og behovet for konstant årvåkenhet fra flybesetningene for å sikre passasjerenes sikkerhet. AAIBs funn fungerer som en sterk påminnelse om de potensielle farene som tekniske feil og menneskelige feil kan medføre i luftfarten.

Kilde: Canari Weekly.