Article Flyselskap

FTI-konkursen rammer 40 000 turister og 1500 medarbeidere på Kanariøyene

FTI-konkursen
Foto: Pixabay.com

I en sjokkerende melding begjærte den tyske turoperatøren FTI seg konkurs i går. Selskapet etterlot seg tusenvis av turister og medarbeidere på Kanariøyene i usikkerhet. Insolvensen har rammet Meeting Point, en hotellkjede med 12 hoteller på Fuerteventura, 11 på Gran Canaria, fire på Tenerife og tre på Lanzarote.

Ifølge estimater har konkursen satt ferien til rundt 40 000 turister i spill. Og jobbene til rundt 1500 mennesker i fare. FTI-turoperatøren var ansvarlig for å bringe rundt en halv million turister til Kanariøyene hvert år, med et forretningsvolum på rundt 9 milliarder kroner.

Insolvensen tilskrives manglende betalinger fra FTI til sine kunder i øyturismesektoren de siste månedene. Til tross for håp om at et investeringsfond skulle overta gjelden til operatøren, ble det ikke noe av. Det tyske firmaets kollaps har etterlatt mange turister og arbeidere i limbo.

Feriegjester rådes til å kreve sin rettmessige kompensasjon fra sine forsikringsselskaper, da FTI ikke lenger vil kunne oppfylle sine forpliktelser. Selskapet har opplyst at det jobbes for at allerede påbegynte turer kan gjennomføres som planlagt, men de som ennå ikke er startet vil kun kunne gjennomføres delvis.

Reiselivssektoren på Kanariøyene har lært en hard lekse fra sammenbruddet av FTI. Dette følger en lærepenge etter konkursen til Thomas Cook i 2019. Regionens avhengighet av investeringer utenfor og dens sårbarhet for eksterne faktorer har blitt fremhevet som store bekymringer.

Foto: FlyFTI

FTI-konkursen

Ifølge Reuters og AP News regnes virksomheten som Europas tredje største turoperatør, med over 11 000 ansatte.

Selskapet peker på pandemien, samt et fall i bestillinger som noe av bakteppet for konkursen. Det oppgis videre at virksomheten forsøker å gjennomføre reiser som allerede er i gang, men at turer som er bestilt fram i tid mest sannsynlig vil bli berørt.
Konkursen kan ramme sommerferieplanene til tusenvis av kunder. Gjennom turoperatøren har kunnet velge mellom reiser til 40 ulike destinasjoner verden over. Det tyske finansdepartementet har omtalt konkursen som «tragisk», men la til at de ikke kunne yte ytterligere bistand utover den økonomiske hjelpen selskapet fikk under pandemien.