Flyselskap

Fem flyselskaper får advarsel fra Konsumentverket

Konsumentverket
Arlanda fly ved gate. Foto: Swedavia – Kalle Sanner

SAS, Ryanair og Norwegian er blant selskapene som må endre praksis for skadet bagasje i følge Konsumentverket (Forbrukertilsynet).

Fem flyselskaper, inkludert SAS, Ryanair og Norwegian, har mottatt et tilsynsbrev fra Konsumentverket. Årsaken er at deres retningslinjer for reklamasjon av skadet bagasje ikke følger gjeldende svensk lovgivning. Ifølge Konsumentverkets jurist, Maja Lindstrand, kan ikke flyselskapene kreve at man må reklamere skadet bagasje direkte på flyplassen.

Bakgrunn for tilsynsbrevet fra Konsumentverket

SAS, Ryanair, Norwegian, Bra og Populair har alle fått et tilsynsbrev etter at det ble oppdaget at deres vilkår for reklamasjon av skadet bagasje ikke samsvarer med svensk lov. Maja Lindstrand forklarer at flyselskapene har satt opp vilkår som krever at skadet bagasje må rapporteres på flyplassen. Selv om det er best å anmelde skaden der, er det ikke alltid mulig. Noen ganger kan bagasjeskranken være stengt, eller man oppdager skaden senere, eller mottar bagasjen i ettertid.

«De følger rett og slett ikke gjeldende lovgivning,» sier Maja Lindstrand.

Slik går du frem ved skadet bagasje

Bakgrunnen for tilsynssaken er at SAS ble rapportert til Konsumentverket for sin håndtering av skadet bagasje. Dette førte til en gjennomgang av praksisen hos flere andre flyselskaper.

Hva er reglene for reklamasjon av skadet bagasje?

Man skal reklamere innen syv dager og skriftlig. For bevisbyrdens skyld er det best å gjøre det på flyplassen, direkte. Men det må også være mulig å reklamere i ettertid, og her har disse selskapene sviktet.

Bevisføring ved skadet bagasje

Som forbruker må man kunne bevise at skaden oppsto mens flyselskapet hadde bagasjen. Det er lurt å anmelde skaden så raskt som mulig og eventuelt filme bagasjen når man mottar den. Det kan også være smart å ta bilder av bagasjen både før og etter flyreisen.

Flyselskapene må legge frem handlingsplan

I tilsynsbrevene informeres flyselskapene om at deres informasjon om reklamasjon av skadet bagasje er villedende. Konsumentverket forventer at selskapene innen 10. juni legger frem hvordan de skal rette opp i dette.

«De må komme med ny informasjon på sine nettsider, og den må reflektere hva som følger av lovgivningen,» sier Maja Lindstrand.

Norwegian har bedt om utsettelse og har fått forlenget svarfrist til 18. juni, ifølge Konsumentverket. SAS har ennå ikke svart, men planlegger å gjøre det så snart som mulig.

«Vi venter med å kommentere til de har fått svar fra oss,» sier Irena Busic, pressesjef i SAS.

Kilde: Aftonbladet.