Flyplass Flyselskap

Flybransjen forutser passasjerrekord i 2024

uber rabatt Flybransjen forutser
Foto: DXB airports.

I følge den internasjonale lufttransport foreningen IATA vil flyselskapene transportere nesten fem milliarder passasjerer i år. Passasjerkapasitetsutnyttelsen forventes å nå 82,5 prosent, noe som nærmer seg nivåene før pandemien. En stor andel av flypassasjerene anser at flyreiser er avgjørende for økonomien og det moderne livet.

Det tidligere rekorden er fra 2019, da flyselskapene transporterte totalt 4,5 milliarder passasjerer. Under koronapandemien falt antallet flypassasjerer betydelig.

IATA forutser at det vil være 38,7 millioner flyvninger tilgjengelig i løpet av 2024. Dette er 1,4 millioner færre flyvninger enn tidligere estimater, hovedsakelig på grunn av den langsommere leveransetakten av fly. Antallet flyleveranser for 2024 forventes å bli 1 583, noe som er 11 prosent mindre enn forventningene som ble publisert for bare noen måneder siden.

LES OGSÅ:

Boeing i krise: Ansatte melder om panikk og manglende sikkerhet

Flypassasjerene er fortsatt entusiastiske. I følge IATA’s undersøkelsesdata fra april 2024 uttrykte 97 prosent av reisende at de var fornøyde med sine reiser, og flertallet mener at flyreiser er avgjørende for økonomien og det moderne livet. Flyreisende viser også støtte til bransjens bærekraftsmål, hvor 82 prosent mener det er riktig å oppnå netto nullutslipp av karbondioksid innen 2050. Dette understreker viktigheten av fortsatt investering i grønnere teknologier og metoder.

Flybransjens totale inntekter forventes å stige med nesten 10 prosent til 996 milliarder dollar (cirka 918 milliarder euro) i år. Også dette er en rekord, ifølge IATA. Fremtidsutsiktene for Europas flyselskaper er blandede. Mens etterspørselen forventes å vokse med 11,1 prosent, kan problemer med leverandørkjeden, høye renter og potensielle arbeidskonflikter hindre lønnsomheten.

Bransjeorganet IATA inkluderer mer enn 300 flyselskaper som står for 83 prosent av den globale flytrafikken.

Nøkkelstatistikker:

  • Passasjerrekord: Flyselskapene forventes å transportere nesten fem milliarder passasjerer i 2024.
  • Kapasitetsutnyttelse: Forventes å være 82,5 prosent.
  • Antall flyvninger: 38,7 millioner, 1,4 millioner færre enn tidligere estimater.
  • Flyleveranser: 1 583 fly, 11 prosent færre enn forventet.
  • Inntekter: Forventes å stige med nesten 10 prosent til 996 milliarder dollar.

Bransjeutfordringer og fremtid:

  • Leverandørkjedeproblemer
  • Høye renter
  • Potensielle arbeidskonflikter

Til tross for utfordringene viser flybransjen en sterk vilje til å vokse og tilpasse seg nye realiteter, med et sterkt fokus på bærekraft og kundetilfredshet.