Flyselskap

SAS anklager pilotene for ulovlige aksjoner

SAS kvartalsrapport SAS fortsetter ramp-up ulovlige aksjoner
Foto: SAS

SAS beskylder egne piloter for ulovlige aksjoner og truer med å holde dem økonomisk ansvarlige. Dette kommer etter at mer enn 30 flyvninger ble kansellert i helgen.

En rekke SAS-avganger ble kansellert i sankthans-helgen, og selskapet skylder nå på sine egne piloter for problemene.

Vi vil tilbakevise anklagene fra SAS på det sterkeste, vi har absolutt ingen indikasjoner på at det har vært utført noen brudd på fredsplikten fra våre medlemmers side. Derfor reagerer vi kraftig på at SAS truer både pilotforeningene og enkeltindivider med erstatningsansvar og arbeidsrettslige reaksjoner.

Roger Klokset i Norske SAS-flygeres forening (NSF) i en e-post til frequentflyer.no

Pilotforeningene, NSF og SAS Norge Flygerforening (SNF), har sendt ut en e-post til sine medlemmer hvor beskyldningene fra selskapets ledelse fremgår.

Vil kreve erstatning

Pilotforeningene skriver til sine medlemmer at pilotene er beskyldt av SAS-ledelsen for sykemeldingsaksjoner, stans i fridagssalg og overdreven bruk av det som kalles unfit-reglene. Ifølge SAS er motivasjonen å ramme trafikken som en demonstrasjon mot at SAS-pilotenes tariffavtale er dårligere enn hva konkurrerende flyselskaper fikk i sine lønnsoppgjør.

– Det tilbakeviser vi på det sterkeste, sier Klokset.

I e-posten til sine medlemmer skriver pilotforeningene at SAS har varslet om at de vil holde foreningene og enkeltmedlemmer økonomisk erstatningsansvarlig for tap som selskapet påføres som følge av kanselleringer.

Peder Christian Svenkerud, leder av SAS Norge Flygerforening (SNF), sier i en kort kommentar at begge foreningene står sammen om e-posten der de tilbakeviser SAS-ledelsens beskyldninger.

Veldig beklagelig

Direktør for samfunnskontakt i SAS, Knut Morten Johansen, vil ikke gå i detaljer om et mulig erstatningskrav. Men han bekrefter at det eksisterer et brev som krever at «pilotene stanser det vi mener er en ulovlig og tariffstridig aksjon».

Mange av kanselleringene i helgen var til populære feriedestinasjoner. Ifølge Johansen i SAS ble over 30 flyvninger og vel 4.500 passasjerer rammet.

– Det er ekstremt beklagelig overfor våre reisende.

Da E24 og andre medier meldte om kanselleringene, sa SAS at det skyldtes «sykdom og tekniske problemer».

– Helgen var en av årets desidert travleste, sier Johansen tirsdag. – Vi hadde noen kanselleringer, men årsaken var sammensatt. Både mannskapsmangel og tekniske problemer. Mannskapsmangelen skyldtes sykdom blant flymannskapet.

Vil innkalle «mistenkte»

Aftenposten har sett e-posten som pilotforeningene har sendt til sine medlemmer. Der står det at SAS-ledelsen truer med at piloter som mistenkes for å ha oppfordret til aksjoner, vil bli kalt inn til drøftelsesmøter med ledelsen.

– Det er en alvorlig trussel å melde til de ansatte at de vil holde foreningene og enkeltpersoner erstatningsansvarlige for økonomiske tap som følge av kanselleringene, sier Klokset i NSF.

– Som sagt, kjenner vi ikke til at det er gjennomført ulovlige aksjoner, og det er uheldig at de tar et så drastisk skritt.

I e-posten ber de to foreningene sine medlemmer om å være sitt «ansvar bevisst» og sørge for at den inngåtte tariffavtalen etterleves. Dette er en selvfølge, heter det i e-posten.

Ifølge pilotforeningenes utsendelse står det at SAS mener fraværet fremstår som et koordinert forsøk med mange deltagere, uansett om det ikke er aktivt organisert av foreningene, og selv om den enkelte pilot alene ikke har gjort noe som er et avtalebrudd.

Norwegian-pilotene fikk bedre oppgjør

Pilotene mener fingeren peker tilbake på selskapet selv.

– Vi vet at ressurssituasjonen er presset i SAS: De mangler folk. Det har de gjort siden trafikken tok seg opp igjen etter pandemien. Fordi de sa opp for mange piloter, 560 stykker, i 2020, sier Klokset.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.