Blir du syk på reisen i sommer, er sannsynligheten stor for at det er magetrøbbel som skaper problemer. Feriemage topper nemlig reisesykestatistikken i de aller fleste land om sommeren.
Sommerferien står for tur, og hele 1,6 millioner nordmenn skal til utlandet i sommer, viser en fersk undersøkelse fra Respons analyse*.
Heldigvis går det fint for de aller fleste av oss, og vi kan nyte late og varme dager i et annet land. Men hvis du først blir syk, er det én skadeårsak som er aller mest vanlig, og det er det vi kaller for feriemage.
Therese Hofstad-Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.
Hvert år opplever tusenvis av nordmenn å få ferien sin ødelagt av magetrøbbel. Sommeren 2023 ble det meldt inn nær 4 300 saker om sykdom på reise, og feriemage troner på toppen av statistikken. Flest saker ble det meldt fra Tyrkia, med Spania som en god nummer to
Ta feriemage på alvor
Til tross for det noe uskyldige navnet, kan feriemage utvikle seg og bli alvorlig hvis de ikke behandles riktig. Det har Karin Tranberg, som er Executive Vice President for Travelcare i SOS International**, sett flere eksempler på.
– Ferien kan bli temmelig ødelagt dersom mageinfeksjoner ikke får korrekt behandling. Du kan bli raskt dehydrert, noe som blant annet kan føre til svimmelhet og hodepine. Her må man være spesielt forsiktig hvis det er eldre eller barn som rammes. Vi anbefaler at du ringer alarmsentralen og kommer i gang med behandling umiddelbart i stedet å bruke tid på å se an, sier Tranberg.
Styr unna matboder på gata
Noen forhåndsregler er lure å ta, mener skadeforebyggeren.
– Styr unna mobile matboder, der kan maten ha ligget lenge i solen. Husk også at bakteriefloraen gjerne er annerledes i sydligere strøk, så ta med et reiseapotek med blant annet Imodium, råder Hofstad-Nielsen.
Skulle du få behov for behandling, er det viktig at du vet hvem du skal kontakte for å få hjelp.
– Da bør du ta kontakt med alarmsentralen eller med forsikringsselskapet ditt. De vet nemlig hvilke sykehus og leger som er gode og trygge, avslutter Hofstad-Nielsen.
Gode råd som forebygger magetrøbbel
- Vær nøye med håndvasken før du spiser. Bruk gjerne hånddesinfeksjon.
- Ikke drikk vann fra springen.
- Vær oppmerksom på hva du spiser. Stekt og kokt mat reduserer risikoen for mageinfeksjoner.
- Bruk sansene dine. Kjenner du at noe er galt med maten, bør du spytte den ut med en gang.
*37 prosent, tilsvarende 1,6 millioner nordmenn, svarer at de skal til utlandet denne sommeren. Det viser en undersøkelse som Respons Analyse har utført på vegne av Fremtind.
** SOS International er en av de ledende assistanseorganisasjonene i Norden. Fra alarmsentraler i Danmark, Sverige, Norge og Finland yter SOS International akutt assistanse over hele verden, dag og natt, året rundt.