Flyplass

Tromsø lufthavn 60 år – Klar for å ta imot verden

Tromsø lufthavn 60 år
Foto: Ylva Celius Trulsen, Avinor.

Tromsø lufthavn fyller 60 år, og nå er flyplassen klar til å møte fremtiden. Den nye, moderne terminalen åpnet nylig med hele 10 000 kvadratmeter ekstra plass. Nye publikumsområder, serveringssteder, bagasjeanlegg og innsjekksområde står klare. Den gamle terminalen har også fått en ansiktsløftning.

Dette er en stor dag for Tromsø og hele landsdelen. Den nye terminalen vil gi de reisende en langt bedre opplevelse og styrke Tromsøs posisjon som en arktisk hovedstad.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård er begeistret

Tromsø som reisemål

Tromsø-Oslo er en av Norges mest trafikkerte ruter, med over en million passasjerer årlig. Anders Kirsebom, konserndirektør for regionale lufthavner i Avinor, understreker viktigheten av samarbeidet som har gjort Tromsø til en attraktiv destinasjon. Antallet utenlandsruter har økt fra 11 i 2020 til hele 37 i 2024.

“Det internasjonale markedet satser på Tromsø,” sier Kirsebom. “Men vi må også sikre at infrastrukturen, miljøet og reiseopplevelsen holder tritt med veksten.”

Økt kapasitet og fremtidsplaner

For å møte den økende etterspørselen, skal tax free-butikken bygges om, og flere tiltak er planlagt frem mot 2027. Blant annet skal en ny avisingsplattform og flere flyoppstillingsplasser bygges.

Avinor har også en masterplan som kan håndtere opptil 3,5 millioner passasjerer årlig. “Vi vurderer fortløpende videre utbygging i takt med behovet,” sier Kirsebom.

Hele året rundt

Tradisjonelt har Tromsø hatt flest besøkende om vinteren, men nå øker interessen også om sommeren. Avinor og Visit Tromsø jobber for å gjøre byen til et helårsprodukt.

Reiselivssjef Lone Helle i Visit Tromsø er optimistisk, men understreker at veksten må håndteres riktig. “Vi må sikre at Tromsø forblir et godt sted å bo og besøke,” sier hun.

Et viktig jubileum -Tromsø lufthavn 60 år

Tromsø lufthavn ble åpnet av kronprins Harald 14. september 1964. Allerede da sto det “Gateway to the Arctic” på terminalbygget, en visjon som nå virkeliggjøres. Flyplassen har vært avgjørende for verdiskaping, bolyst og beredskap i Nord-Norge, og i dag er Tromsø en hovedstad for arktisk turisme.

Nå, 60 år senere, er Tromsø lufthavn mer betydningsfull enn noensinne – klar til å ta imot verden!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.