Flyselskap

Norwegian har besluttet å legge ned sine baser på Værnes i Trondheim og på Sola i Stavanger

Malaga fra Sandefjord 13 nye ruter Norwegian har besluttet
Norwegian har besluttet å legge ned baser i Trondheim og Stavanger. Pressefoto: Norwegian.

Norwegian har besluttet å legge ned sine baser på Værnes i Trondheim og på Sola i Stavanger som en del av en omfattende plan for å redusere kostnadene. Rundt 250 ansatte berøres av nedleggelsen.

Flyselskapet bekrefter at dette tiltaket er nødvendig for å sikre langsiktig lønnsomhet. Piloter og kabinpersonell i fagforeningene uttrykker sterk frustrasjon over avgjørelsen. Rene-Charles Gustavsen, leder av Norwegian kabinforening, sier at mange ansatte nå må vurdere å flytte til Oslo, noe som kan ha betydelige konsekvenser for deres familieliv. Noen vil kanskje få mulighet til å flytte med partner og barn, mens andre må finne alternative løsninger eller nytt arbeid.

Reaksjoner fra fagforeningene

I en pressemelding fra Parat uttrykker Norwegian Pilot Union (NPU) sin misnøye med nedleggelsen. Alf Hansen, leder av NPU, beskriver situasjonen som preget av frustrasjon og sinne blant de ansatte. Fagforeningene har tidligere advart mot konsekvensene av stengingen og peker på at selskapet hadde truet med å stenge basene dersom krav om flere arbeidsdager og mer fleksibilitet ikke ble møtt. Dette kom kort tid etter at nye tariffavtaler ble inngått, noe som har økt misnøyen blant de ansatte.

Norwegian forklarer behovet for kostnadskutt

Norwegian på sin side forsvarer beslutningen som nødvendig for å sikre selskapets økonomiske fremtid. Ifølge kommunikasjonsdirektør Esben Tuman har flyselskapet vurdert ulike alternativer før de valgte denne løsningen. Tuman erkjenner at det vil være krevende for mange ansatte, men understreker at selskapet vil tilby muligheter for relokasjon til Oslo. Flyene og de ansatte som tilhører basene i Trondheim og Stavanger vil dermed bli flyttet til Oslo.

Politiske reaksjoner

Nyheten har også skapt reaksjoner lokalt. Ordfører i Trondheim, Kent Raum, kaller beslutningen trist, spesielt for de rundt 130 ansatte som blir direkte berørt i Trondheim. Han uttrykker videre usikkerhet rundt hvordan nedleggelsen vil påvirke rutetilbudet fra Værnes og regionens forbindelse til resten av landet.

Bakgrunnen for nedleggelsen

Norwegian har over tid hatt en dialog med de ansatte om nødvendige tiltak for å redusere kostnadene i selskapet. Ifølge fagforeningene har Norwegian stilt ultimatum om nedleggelse dersom krav om flere arbeidsdager per ansatt og mer fleksible arbeidstider ikke ble innfridd. Selskapet har tidligere avvist at det ble stilt et ultimatum.

Nedleggelsen kommer i en tid hvor Norwegian har opplevd økende kostnader og svakere etterspørsel etter flyreiser. Flyselskapet er tvunget til å ta drastiske grep for å sikre lønnsomheten på lang sikt.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.