Flyselskap

Xfly henter seg inn etter tapet av SAS-kontrakt

SAS-kontrakt
Foto: Nordica / Xfly

Nordic Aviation Group tar et stort steg mot privatisering. Jettimes deleier, Lars Thuesen, har vist interesse for å kjøpe Nordica. Etter tapet av SAS-kontrakt sto flyselskapet overfor en tøff situasjon, men nå rapporterer selskapet fire sammenhengende måneder med lønnsomhet. Totalt har de oppnådd et resultat på  på 2,91 millioner euro for perioden juni til august.

Det estiske, statseide flyselskapet Nordic Aviation Group, som opererer under merkevarene Nordica og Xfly, ser ut til å reise seg etter tapet av SAS-kontrakten. For vintersesongen 2024/2025 planlegger Xfly å sikre 75 % av sin kapasitet. De har også som mål å fortsette med suksessfull drift.

En mulig privatisering av Nordica kommer på et kritisk tidspunkt. Nordica håper dette vil legge til rette for vekst innen ACMI- og chartermarkedene.

Ifølge den estiske nyhetssiden ERR.ee er det den danske investoren Lars Thuesen, minoritetseier i AirBaltic og medeier i Jettime, som ønsker å kjøpe Nordica. Nordicas administrerende direktør, Remco Althuis, fortalte ERR.ee at selskapets fremtidige forretningsplan består av tre faser: kommende vinter, perioden fra april 2024 til mars 2025, og en siste fase etter mars 2025. – Vi planlegger å beholde vår nåværende flåte, personell, kontorer og systemer, forklarte Althuis.

Tapet av SAS-kontrakt

Sander Salmu, styremedlem i Nordica, sa at behovet for en ny forretningsplan oppsto etter at SAS uventet reduserte omfanget av kontrakterte tjenester: – Planen gir en oversikt over inngåtte kontrakter. Selskapet har bekreftet avtaler for fire fly. Flere spørsmål er fortsatt åpne, så det er ikke hensiktsmessig å gå inn på flere detaljer, la Salmu til.

Salg av Nordic Aviation Group er et resultat av at den estiske regjeringen ikke lenger anser selskapet som strategisk viktig for staten. I 2015 var Nordicas hovedmål å tilby flyvninger fra Tallinn, skape konkurranse på markedet og operere på en kommersielt bærekraftig måte. Men i 2019 sluttet selskapet å fly fra Tallinn etter å ha møtt hard konkurranse fra andre aktører. En urevidert finansrapport viser at Nordica tapte rundt 20 millioner euro i fjor.

I april i år avsluttet den estiske regjeringen forhandlingene med to selskaper som hadde lagt inn bud på Nordica. Det ene budet ble ansett som økonomisk utilstrekkelig, mens det andre inneholdt uakseptable vilkår og manglet informasjon om kapitalens opprinnelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.