Flyselskap

Czech Airlines legger ned – slutt på nesten 100 års historie

Czech Airlines legger ned
Czech Airlines legger ned. Foto: Wikipedia.com

Czech Airlines, det nasjonale flyselskapet til Tsjekkia, vil avslutte all drift den 26. oktober 2024. Dette markerer slutten på en nesten 100 år lang æra for selskapet, som har vært en viktig del av Tsjekkias luftfartshistorie. Flyselskapet, som ble grunnlagt i 1923 som Czechoslovak State Airlines, har vært en pioner innen internasjonale flyvninger fra Sentral-Europa.

Slutt på billettsalg og overtakelse av Smartwings

Czech Airlines slutter å selge billetter og vil bli absorbert av det tsjekkiske flyselskapet Smartwings. Dette betyr at Smartwings vil overta de få rutene og flyene Czech Airlines fremdeles opererer. Smartwings’ flykode «QS» erstatter Czech Airlines’ historiske «OK»-kode, som har vært et kjent symbol for selskapet i flere tiår.

Økonomiske problemer og dårlig ledelse

Czech Airlines har slitt økonomisk i mange år, og en rekke eksterne og interne faktorer har ført til nedleggelsen. Selskapet ble rammet hardt av eksterne kriser som terrorangrepene 11. september 2001, fremveksten av lavprisflyselskaper, globale økonomiske kriser og ikke minst COVID-19-pandemien. Men mye av nedgangen skyldes også intern ledelse, spesielt under Jaroslav Tvrdík på midten av 2000-tallet. Hans dyre beslutninger, som inkluderte unødvendige kjøp og overdreven pengebruk, førte til at selskapet måtte selge eiendeler for å holde seg flytende.

Siste flyvninger og overtakelse av flåten

Per i dag flyr Czech Airlines kun to ruter: fra Praha til Paris og Madrid. Flåten består av to Airbus A320-200-fly, som vil bli en del av Smartwings’ flåte. Flyselskapet  siste flyvning, som vil komme fra Paris, markerer slutten på selskapets drift.

Czech Airlines legger ned – en stolt arv

Czech Airlines, som var verdens femte eldste flyselskap, har en lang og stolt historie. Selskapet startet i 1923 som Czechoslovak State Airlines og var i flere tiår en bro mellom Tsjekkoslovakia, og senere Tsjekkia, og resten av verden. Etter kommunismens fall i 1989 moderniserte selskapet flåten sin og opprettholdt et sterkt sikkerhetsrykte fra 1990-tallet og utover.

Med nedleggelsen av Czech Airlines forsvinner et ikon innen tsjekkisk luftfart, men arven lever videre gjennom selskapets bidrag til å koble landet til verden gjennom nesten et århundre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.